Tudomány

Ókori sírkamrát találtak a föld alatt Egyiptomban

DeAgostini / Getty Images
DeAgostini / Getty Images

Gazdagon díszített ókori egyiptomi sírt fedeztek fel cseh kutatók a Kairó közelében fekvő Abu-Szírben – írja az MTI a prágai Károly Egyetem hétfői közleménye alapján. Ladislav Bares egyiptológus professzor elmondta, hogy egy Dzsehutiemhat nevű királyi írnok sírját találták meg.

A kutatók szerint a sírkamrát már régen kifosztották a sírrablók. A sírban talált csontvázmaradványok vizsgálatából kiderült, hogy Dzsehutiemhat fiatalon, 25 évesen halt meg, ülőmunkát végzett, és súlyos csontritkulásban szenvedett.

A sír főaknája egy mintegy 14 méter mélyen fekvő, több mint 3 méter hosszú, mészkőből kivájt sírkamrába vezet. A kamra falain feliratokat találtak a kutatók, többek között kígyómarás elleni vallásos verseket. A kőszarkofágot az egyiptomi Halottak könyvéből származó hieroglifákkal leírt idézetek díszítik, továbbá két istenség, Ízisz és Nebethet ábrázolásai.

Idén nem ez az első izgalmas felfedezés, amelyet régészek Abu-Szír közelében tettek: októberben Ptahsepszesz főpap múmiáját találták meg egy rég elveszett, 4400 éves sírban.

Kapcsolódó
Kincsekkel teli temetőre bukkantak Egyiptomban
Az értékes leletek mellett pedig számos szarkofág is előkerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik