Tudomány

Különleges fekete lyukat talált egy magyar csillagász

A valaha látott legöregebb fekete lyukat fedezte fel egy magyar csillagász, Bogdán Ákos és csapata – derül ki a Chandra űrtávcső közleményéből. Mint írják, az égitest csupán 470 millió évvel az ősrobbanás után jött létre, ezzel az univerzum első szupermasszív fekete lyukai közé tartozik. Bogdánék a különleges objektumot egy UHZ1 nevű galaxisban találták meg, amely mintegy 13,2 milliárd fényévre található a Földtől.

A szakértők azt remélik, hogy a felfedezés segíthet megérteni, hogyan jöhettek létre gigantikus fekete lyukak már az univerzum születése után nem sokkal. A magyar csillagász vezette csapat úgy véli, a most megtalált égitest már alakulásakor hatalmas méretű volt, tömege legalább 10, maximum 100 milliószorosa lehet a Napénak. Ez azt jelenti, hogy az óriási fekete lyuk körülbelül olyan nehéz, mint a galaxisában lévő csillagok összesen.

A kutatók szerint ez lehet az első rendkívüli méretű fekete lyuk (outsize black hole), amelyet sikerült megfigyelniük a csillagászoknak. A rendkívüli méretű fekete lyukak olyan objektumok, amelyek nem elpusztuló csillagokból, hanem hatalmas gázfelhőkből alakulnak ki.

Kapcsolódó
Sosem látott űrbéli képződményt fedezett fel egy magyar csillagász
A lenyűgöző formációról fényképet is készített a James Webb űrtávcső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik