Tudomány

Ez az egyik legegészségesebb hús, mégsem esszük

GMVozd / Getty Images
GMVozd / Getty Images

Méltatlanul mellőzik a magyarok a nyúlhús fogyasztását, pedig az az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, és kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságokkal bír – írja az MTI a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács (NTT) hétfői közleménye alapján. A szervezetek emiatt nyúlhúsfogyasztására szeretnék ösztönözni az embereket.

Mint írják: a nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül ez rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal.

A nyúlhúsfogyasztás hazai népszerűsítése érdekében a Nyúl Terméktanács, valamint az Agrármarketing Centrum évek óta közösen folytatja országos kampányát, amelynek célja, hogy minél több magyar fogyasztó megismerje a nyúlhús előnyeit és elkészítésének változatos módjait.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet törte meg. A 2023-as első fél évben a magyarok 20 százalékos, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30 százalékos visszaesésről számoltak be.

Magyarországon hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, 2022-ben összesen 10 335 tonna élőnyulat állítottak elő. A vágóüzemek szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99 százalékát adja.

Kapcsolódó
Ez a diéta életet menthet
Egy új vizsgálat alapján a mediterrán diéta emberek százmillióinak jelenthet segítséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik