Tudomány

Ez a diéta életet menthet

Egy új tanulmány alapján a mediterrán diéta több száz millió, a fokozott szív- és érrendszeri megbetegedésekre fogékony ember számára jelenthet segítséget, mérsékelve a szívinfarktus, az agyvérzés vagy a korai halálozás kockázatát- írja a The Guardian. A szakértők korábbi, a világ különböző pontjain elvégzett kutatások információit elemezték.

Nem ez az első alkalom, amikor pozitív hatásokat tulajdonítanak az olívaolajban, diófélékben, tenger gyümölcseiben, teljes kiőrlésű gabonában és zöldségekben gazdag étrendnek. Mostanáig ugyanakkor kevés adat volt arra vonatkozóan, hogy a diéta hogyan hat azokra, akiknél megnövekedett a szív- és érrendszeri rendellenességek kockázata. Az érintettek közé tartoznak többek között a magas vérnyomással küzdők és az elhízottak, számuk több száz millió világszerte.

Kathrin Ziegler / Getty Images

A kutatók több mint 35 ezer személy adatait elemezték, az alanyok korábbi vizsgálatokban vettek részt. Az érintettek egészségének alakulását átlagosan három éven át követték nyomon.

A friss eredmények alapján a mediterrán és az alacsony zsírtartalmú étrend valóban segíthet a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatának kitett embereknek.

A vizsgálatban hét diéta hatásait igyekeztek felmérni, a többi öt étrendnek minimális vagy semennyi hatása nem volt a szívinfarktus, az agyvérzés vagy a korai halálozás megelőzésében.

Érdemes kiemelni, a szakértők által talált bizonyítékok mérsékelt bizonyosságúak. A kutatók maguk is elismerték, hogy elemzésüknek megvoltak a maga korlátai, a diétás programokhoz való hűséget például nem mérték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik