Tudomány

Mennyire veszélyesek a csípős ételek?

visionandimagination.com / Getty Images
visionandimagination.com / Getty Images

Mindenki másképp bírja a fűszeres ételeket, és egyelőre a tudósok sem tudják eldönteni, hogy lehet-e pozitív vagy negatív hatása a fűszeres ételeknek az egészségünkre – írja a ScienceAlert.

A közösségi média hatására egyre furcsább kihívások terjednek, melyek egyikében brutálisan csípős paprikával megszórt chipset esznek a fiatalok. 2023 szeptemberében azonban egy 14 éves fiú meghalt, miután Carolina Reaper és a Naga Viper paprikával megszórt chipset fogyasztott. Jelenleg vizsgálják, hogy a Scoville-skálán kifejezetten magasan helyet foglaló paprikák vezettek-e a halálesethez.

A paprika a kapszacin elnevezésű kémiai anyagtól érződik csípősnek, amiből minél több van egy adagban, annál magasabb a Scoville-érték is.

A trendek és a globális élelmiszeráramlás miatt napjainkban minden eddiginél több ember fogyaszt fűszeres ételeket, beleértve az extrém csípős paprikákat is.

A csípős paprika alapvetően forró éghajlaton terem, ami megmagyarázhatja, hogy az ilyen éghajlaton élő kultúráknak miért sokkal fűszeresebb a konyhája.

Egyes kutatások szerint a fűszeres ételek segítenek az élelmiszerek által terjedő betegségek megfékezésében. Ugyanakkor van. akiknél pont hogy emésztőrendszeri panaszokat, fejfájást, vagy akár hányingert is kiválthat.

Táplálkozástudományi szakértők magabiztosan állítják, hogy a fűszeres ételek nem okoznak gyomorfekélyt, a gyomorrákkal kapcsolatosan azonban már nem ilyen egyértelmű a konszenzus.

A kutatások sajnos még nem elég fejlettek napjainkban ahhoz, hogy egyértelműen kiderüljön, jó vagy rossz-e a csípős ételek hatása. Az eredményeknek csak egy része múlik azon, mit esznek az emberek. Emellett ott vannak azok a tényezők is, hogy mennyit mozognak, isznak, vagy dohányoznak-e, amelyek szintén befolyásolják az egészségünket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik