Tudomány az élet nagy kérdései

Miért büdös a hal?

Gary Yeowell / Getty Images
Gary Yeowell / Getty Images

A halak jól ismertek jellegzetes, erős és gyakran kellemetlen szagukról. De mitől ennyire büdösek ezek az állatok? Erre a kérdésre keresi a választ a Live Science cikke.

A halszag olyan mikrobáktól eredő és kémiai folyamatok eredménye, amelyek akkor mennek végbe, ha a halakban található fehérjék és zsírok tartós ideig oxigénnek és melegnek vannak kitéve. Éppen ezért a friss halnak nem szabad büdösnek lennie, pláne ha tengeri, azoknak ugyanis jó esetben a hínáréhoz hasonló szaga van.

Az erős halbűz többnyire a romlottság jele, amiért elsősorban a baktériumok felelősek. Több nap is eltelhet, mire egy kifogott hal a bevásárlóközpontok, boltok polcaira kerül, ez idő alatt pedig az állatban szaporodó baktériumok elkezdik lebontani a benne található trimetilamin-N-oxidot. Ezt az anyagot a mikroorganizmusok egy trimetilamin nevű gázzá alakítják, amely a jellegzetes, ammóniáéhoz hasonlatos halszagot okozza.

A folyamat azzal lassítható, ha a hal minél hamarabb a konyhákba kerül, valamint az is fontos, hogy addig kellően hideg helyen legyen tárolva. Azonban a fagyasztás sem oldja meg teljesen a problémát, a bűzhöz ugyanis hozzájárul az állatban található zsírok oxidálódása is, tehát ha teljesen szagmentesen akarjuk tartani a halat, akkor légmentes csomagolásban kell tartanunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik