Tudomány

Kék színű naplementét fotóztak a Marson

NASA/JPL-Caltech/MSSS/Damia Bouic
NASA/JPL-Caltech/MSSS/Damia Bouic

2023. július 4-én a NASA Perseverance marsjárója már a 842. marsi napját töltötte a vörös bolygón, amikor az égbolt elsötétült. Ekkor a rover a horizont felé fordította a navigációs kameráját, amely egy nem mindennapi, kék színű naplementét örökített meg – írja a ScienceAlert.

A marsi naplemente teljesen más, mint amit a Földön észlelünk. Ennek oka, hogy a Mars jóval messzebb van a Naptól, ami azt jelenti, hogy kevesebb, nagyjából feleannyi napfény éri. Ráadásul a Mars légköre sokkal kevésbé sűrű, mint a Földé, ennek nagy része pedig szén-dioxidból áll. Ez azt jelenti, hogy a napfény a két bolygón nagyon eltérő kölcsönhatást mutat a légkörrel.

Amikor a napfény belép a Föld légkörébe, kölcsönhatásba lép az oxigénnel, a nitrogénnel és más részecskékkel az égbolton, és messzire szórja a kék fényt. Ez adja bolygónk kék égboltját napközben. Ahogy azonban a Nap a horizont alá süllyed vagy afölé emelkedik, fényének több légkörön kell áthatolnia. Ez azt jelenti, hogy a kék és egyéb hullámhosszok nagy része kiszűrődik, mire a fény eléri a szemünket, így maradnak a narancssárga és vörös színek.

A Marson azonban a napfény nem az oxigénnel vagy a nitrogénnel, hanem a légkörben lebegő, vasban gazdag porral lép kölcsönhatásba. Ez végső soron az alacsonyabb frekvenciájú vörös fényt szórja szét az égbolton napközben. Szürkületkor azonban a vörös fény kiszűrődik, és az ég hűvös kék színben ragyog tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik