Tudomány

Megfejtették a rózsaszín gyémántok titkát

Mats Silvan / Getty Images
Mats Silvan / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján bolygónk különleges gyémántjai az első szuperkontinensek felbomlásával kerülhettek közel a felszínhez – írja a Live Science. A szakértőket régóta foglalkoztatja az ilyen ásványok eredete.

A drágakövek 90 százaléka az ausztráliai Argyle-formációból származik, ami meglepő, hiszen a terület nem a gyémántbányák szokásos helyén, egy földrész belsejében, hanem éppenséggel a szélén található. Ráadásul a lelőhely kőzete is más, mint a legtöbb gyémántbányáé.

Az új vizsgálat a gyémántok furcsa színére és geológiájára is magyarázatot adhat.

A kettő tényező összefügghet, és az 1,3 milliárd évvel ezelőtti lemeztektonika állhat a hátterükben.

„A kontinensek felbomlása alapvető fontosságú abban, hogy ezek a gyémántok feljussanak ezekből a mélységekből” – nyilatkozta Hugo Olierook, az ausztráliai Curtin munkatársa és a csapat tagja.

Elképesztő erők munkálkodtak

A kék és sárga gyémántokban különböző szennyeződések, például nitrogén vagy bór adja a színt, a rózsaszín daraboknál azonban a kristályszerkezet elhajlása okozza az árnyalatot. Az Argyle-formációból barna drágakövek is előkerültek már, ezeknél a struktúra még inkább deformálódott.

A helyi bányát 2020-ban zárták be. A kutatók már az 1980-as években, nem sokkal a lelőhely felfedezése után arra jutottak, hogy a helyi anyagok nagyjából 1,2 milliárd évesek, ám a korabeli technológia nem volt megfelelő a biztos datáláshoz.

Olierook és kollégái a közelmúltban a legújabb módszerekkel végeztek elemzést. A vizsgálat azt mutatta, hogy a gyémántok mintegy 100 millió évvel ősibbek a vártnál, és a Nuna szuperkontinens feldarabolódásának idejéből származnak.

A hatalmas földrész 1,8 milliárd éve, két kontinens ütközésével született meg. A későbbi Argyle-formáció épp a földrészek találkozásánál feküdt, a gyémántok kristályszerkezete pedig az extrém hatások következtében torzulhatott el. Amikor 500 millió éve a Nuna felbomlott, a folyamat felszínre hozta az ásványokat.

Az Argyle-formáció különleges, de a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a bolygón máshol is akadnak rózsaszín gyémántok. A probléma az, hogy ha drágakövek a kontinensek peremén vannak jelen, akkor valószínűleg rengeteg erodált kőzet és üledék alatt rejtőznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik