Tudomány

24 ezer éves barlangrajzokra bukkantak

skilpad / Getty Images
skilpad / Getty Images

Több mint száz darab, 24 ezer évesnél is régebbi barlangrajzra bukkantak egy spanyolországi barlangban – írja az IFLScience. Az ősi műalkotásokra 2021 júliusában lettek figyelmesek a kutatók, de a teljes feltárásuk és vizsgálatuk egészen 2023-ig tartott.

A régészek eddig több mint 110 vésett vagy festett rajzot fedeztek fel, amelyek legalább 19 különböző állatot ábrázolnak, köztük hét lovat, hét szarvast, két őstulkot, egy ökröt és két beazonosíthatatlan fajt. A többi festmény geometriai alakzatokat, például négyszögeket vagy csőhöz hasonló jelöléseket tartalmaz.

Az alkotásokra a Cova Dones nevű barlangban találtak rá, a bejárattól 400 méterre. A Cova Dones népszerű látványosság a turisták és kirándulók körében, mégis hosszú évekig tartott, mire valakinek szemet szúrtak a falakat borító különleges minták.

A szakértők szerint a most felfedezett barlangrajzokat példátlan ügyességgel és módszerekkel készítették el, többek között megfigyelhető az árnyékolás technikája is, amely semelyik másik őskori festményre nem jellemző a Ibériai-félszigeten.

Kapcsolódó
Rejtett kódot találtak jégkori barlangrajzokon
A szakértők úgy gondolják, hogy egy protoírást fedeztek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik