Tudomány

Ősi rajzokat találtak az eldugott barlangokban

Egy friss kutatás szerint Borneó egyik barlangjában találhatók a világ legősibb figuratív rajzai. A vöröses-narancsos színű, állatszerű alakokat ábrázoló rajzok legalább 40 ezer évesek.

Maxime Aubert, az ausztráliai Griffith Egyetem munkatársa és csapata borneói barlangrajzokat vizsgált – írja az MTI. Eredményeik alapján a régió legidősebb figuratív barlangfestménye legalább 40 ezer éves. Ennél léteznek jóval korábbról származó rajzok is, de azok csupán szimbólumokat ábrázolnak.

Norvég kutatók szeptemberben számoltak be a valószínűleg legrégebbi emberi rajzról, amely egy dél-afrikai barlangban került elő. Az ábra egy hashtagre hasonlít, okkerszínű vonalakból áll, és egy kövön található. Ez a rajz 73 ezer éve keletkezett.

A borneói Kelet-Kalimantán indonéz tartomány mészkő-barlangjaiban lévő fali képek több mint húsz éve ismertek, eddig azonban nem tudták meghatározni a korukat. A Griffith Egyetem kutatói a több ezernyi képet több keletkezési fázisba sorolták: a legrégebbiek a Lubang Jeriji Saléh nevű barlangban találhatóak, ezek 40 ezer éve készült, vöröses-narancsos állatrajzok és a kézkörvonalak.

Az egyik körberajzolt kéz a kutatók szerint akár 51 800 éves is lehet.

Jóval fiatalabbak az eperszínű rajzok, ezek korát a kutatók 20-21 ezer évesre becsülik. Ezeknél kulturális változás is megfigyelhető: az eperszínnel készült ábrák már nem állatokat mutatnak be, hanem az emberi életet.

A harmadik fázisban az ősi művészek jóval több fekete színt és alaktípust, hajókat és geometrikus mintákat használtak.

Kiemelt fotó: Pindi Setiawan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik