Tudomány

Ezer éve halott, törpenövésű férfi arcát rekonstruálták

Moraes et al./bioRxiv (CC BY-ND 4.0)
Moraes et al./bioRxiv (CC BY-ND 4.0)

Egy törpenövésben szenvedő középkori férfi arcát rekonstruálták – írja az IFLScience.

A nagyjából 115 centiméteres személy a 9-11. században élt, és 30-45 éves korában halt meg, maradványait Lengyelországban tárták fel.

Az arcot Cícero Moraes és kollégái modellezték, az eredményekről külön tanulmányban számoltak be. Moraes egy 3D-s dizájner, aki az arcrekonstrukciók egyik legelismertebb szakértője, munkájával korábban többször is foglalkoztunk.

A modellt az elhunyt koponyája alapján alkották meg. A férfi csontjait 1990-ben tárták fel Łeknónál, nem sokkal a felfedezést követően pedig achondroplasia autosomalist állapítottak meg nála, ami a törpenövés egyik leggyakoribb változata.

A szakértők a koponyát minden oldalról megörökítették, hét kilazult fogat pedig külön szkenneltek be. Az adatok kiegészítésére élő személyek információit is felhasználták, a lágy szövetek megalkotásához pedig egy virtuális donort hívtak segítségül.

A csapat nem tud róla, hogy valaha elkészítették volna egy olyan személy arcrekonstrukcióját, aki achondroplasiában szenvedett, így a tanulmány egyedülálló lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik