Tudomány

Elsüllyedt, ősi települést találtak egy tóban

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Európa egyik legkorábbi letelepedett közösségének nyomaira bukkantak a Balkán-félszigeten fekvő Ohridi-tóban – írja az AFP. A 8000 éves település az albán oldalon fekszik, a kutatók szerint ez a legősibb tóparti falu, amelyet Európában valaha feltártak. „Több száz évvel régebbi, mint a Földközi-tenger és az Alpok térségében korábban ismert tavi lelőhelyek” – mondta Albert Hafner, a Berni Egyetem régészprofesszora.

Hafner, illetve svájci és albán régészekből álló csapata az elmúlt négy évben végzett ásatásokat az Ohridi-tó albán oldalán, az Észak-Macedónia és Albánia hegyvidéki határán fekvő Linben. Az itt megtalált ősi faluban feltehetően 200-500 ember élt, a házak cölöpökre épültek a tóra vagy olyan területre, amelyet rendszeresen elárasztott a víz.

A legújabb merüléseken a kutatók több ezer kihegyezett karóra bukkantak, amelyek a védelmet szolgálták.

Hafner szerint egy ilyen rendszer kiépítéséhez egy egész erdőt ki kellett irtani.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a helyieknek miért volt ekkora szükségük a védelemre.

A tóból előkerült fák évgyűrűvizsgálata sokat elárul a korszak viszonyairól. „A tölgy olyan, mint egy svájci óra, nagyon pontos, akár egy naptár” – emelte ki Hafner. „A falujuk cölöpökre építése összetett feladat volt, nagyon bonyolult, nagyon nehéz, és fontos megérteni, hogy ezek az emberek miért döntöttek így” – nyilatkozta Adrian Anastasi albán régész.

A szakértők úgy gondolják, hogy a helyi közösség földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozott, a lelőhelyen magvak, növények és haszonállatok maradványait is felfedezték. A becslések alapján a település teljes feltárása és a leletanyag vizsgálása mintegy két évtizedet vehet igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik