Tudomány

Megmentheti a demenciától, ha illatos hálószobában alszik

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Egyre több innovatív megoldást találnak a kutatók a kognitív hanyatlás megelőzésére, lassítására. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói most erős bizonyítékot találtak arra, hogy a szobánk, lakásunk illata pozitív irányban befolyásolja az elménk teljesítményét – írja a Science Alert.

A jó kognitív egészség megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a szürkeállományt stimuláljuk, ahogy öregszünk. Ez nem csak a napi keresztrejtvény megfejtését vagy az új impulzusok keresését jelenti, hanem azt is, hogy a környezetünket érdemes mindenféle látványossággal és hanggal feldobni, hogy az agyunk folyamatosan tanulmányozza azokat.

A kutatók hipotézise az volt, hogy fiziológiai szempontból a szagok érzékelésére való képességünk már azelőtt elkezd romlik, hogy kognitív képességeink csökkenése megjelenne. Ennek az érzéknek az elvesztése az agysejtek elvesztésével is összefügg. 

Annak megállapítására, hogy a kognitív hanyatlás megmenthető-e ilyenfajta érzékszervi stimulációval, a kutatók olyan olajokat adtak az alanyoknak, amelyek rózsa, narancs, eukaliptusz, citrom, borsmenta, rozmaring és levendula illatanyagokat tartalmaztak. Ezek között placebo is volt, ami csökkentett illatanyaggal bírt.

Ezt követően minden résztvevőnek hat hónapon keresztül esténként két órán át kellett használnia egy olajat. A 43, 60 és 85 év közötti nő, illetve férfi bevonásával végzett kísérlet azt sugallja, hogy a kognitív hanyatlás és az olyan betegségek, mint a demencia, lassíthatóak, ha minden este lefekvés előtt egyszerűen különböző illatokat szórunk szét a hálószobában.

Hihetetlen, de az eredmények szerint 226 százalékos különbség mutatkozott az illatoknak kitett személyek és a kontrollcsoportba tartozó egyének által adott válaszok között.

Az agyuk átvilágítása azt is kimutatta, hogy a tesztcsoporton belül az agy memória és gondolkodási területeit összekötő anatómia is jelentősen megváltozott. Mivel az önkéntesek mindegyike hasonlóan jó mentális egészségnek örvendett, a kutatók most azt szeretnék megvizsgálni, hogy az eredmények a már bizonyos fokú kognitív veszteséggel diagnosztizált emberek esetében is érvényesek-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik