Tudomány

Egyre nagyobbra nyílik az alvilág kapuja

Az Oroszország távol-keleti részén, Jakutföldön, a Cserszkij-hegyláncnál fekvő Batagaika-kráter néhány évtizede bukkant elő, ahogy elkezdett felengedni a tartósan fagyott talaj, a permafroszt – írja az IFLScience. Ahogy a klímaváltozás tovább alakítja a tájat, a gigantikus mélyedés egyre nagyobb lesz.

A világ legnagyobb permafroszt-kráterére a helyiek gyakran hivatkoznak az alvilág kapujaként.

Az ebihal formájú üreg 100 méter mély, nagyjából 1 kilométer hosszú, és tajgaerdő öleli körbe.

A Batagaika-kráter az 1960-as években jelent meg, miután az intenzív erdőirtás megbolygatta a talajt. Úgy tűnik, a mélyedés egyre nő, egyes becslések alapján évente akár 10-30 méterrel. Ezúttal már a felmelegedés is nagyban hozzájárul formálódásához: a térségben a nyarak egyre hosszabbak, a telek pedig egyre rövidebbek.

A közelmúltban szakértők egy csoportja megvizsgálta a krátert, egy drónnal felvételeket is készítettek.

A talaj átalakulása Oroszország-szerte látható hatásokkal jár. 2020 nyarán Szibéria északnyugati részén jelent meg egy hatalmas víznyelő, miután a mélyben lévő hatalmas metánbuborék kirobbant.

Egyelőre a hasonló események lakatlan területeken zajlanak, de a világ más pontjain településeknél is kialakulnak lyukak. 2021-ben például a horvátországi Mečenčaninál jelent meg több víznyelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik