Tudomány

Videón, ahogy a zivatar átugorja a Balatont

Varga György / MTI
Varga György / MTI

A balatoni vízmérleg, amelyet a csapadék, a hozzáfolyás, a leeresztés, illetve a párolgás együttese alkot, nyáron erősen függ a párolgás mértékétől, ami viszont a víz hőmérsékletével áll kapcsolatban. Jelentős a párolgás akkor, ha melegebb és erős szél fúj, illetve az éjszaka folyamán. A Balaton vizéből történő párolgás sokszor forrása azoknak a gomolyfelhőknek, amelyek a tótól messzebb, a meleg talajfelszín fölött alakulnak ki –  írja az Országos Meteorológiai Szolgálat a magyar tenger vízhőmérsékletének alakulását, és annak hatásait bemutató tanulmányában.

A Balaton hideg vize kimondottan felhőoszlató hatással rendelkezik. Az is előfordul, hogy a tó vize okozta leáramlás visszatartja a közeledő zivatarokat, és azok megkerülik a Balatont, vagy egyszerűen átlépnek fölötte. Az égen is megfigyelhető jelenség része az úgynevezett tavi cirkulációnak, amely meghatározza a magyar tenger sajátos széljárását és klímáját.:

A hideg vízfelszín felett elsősorban az alacsony szintű gomolyfelhők ritkulnak meg, gyakran megfigyelhető, hogy az északi vagy a déli part felett gomolyfelhők vannak, a Balaton fölött viszont tiszta az ég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik