Tudomány az élet nagy kérdései

Mi lapul a sivatagok homokja alatt?

Mik122 / Getty Images
Mik122 / Getty Images

A Szahara sivatag homokkal borított tájai a világ egyik legcsodálatosabb látványát nyújtják, de vajon mit látnánk, ha eltakarítanánk onnan azt a sok homokot? Az IFLScience cikke megválaszolja, mi is lapul a sivatagok és tengerpartok homokja alatt.

Először is fontos tisztázni, hogy hogyan keletkezik a homok. A homokszemek tulajdonképpen kőzetekből levált, apró szemcsék, amelyeket különféle külső erők morzsoltak le, mint például a szél, vagy valamilyen víz mozgása.

Ezért is léteznek homokos tengerpartok, hiszen a tengerek és óceánok mozgása folyamatosan „csiszolja” a sziklás partszakaszokat, az így keletkező homok pedig hosszú évmilliók alatt felgyűlik. Tehát a tengerpartok homokja nem rejt mást, mint az alapkőzet nevű szilárd talajréteget.

Hasonló kőzetréteg lapul a Szahara és más sivatagok buckái alatt is. Ezeken a helyeken persze nem víz hozza létre a homokot, hanem az éjszakák és nappalok közötti hatalmas hőmérséklet különbség hatására kezdenek el repedezni a kőzetek, amelyeket semmilyen másik talajréteg nem fed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik