Tudomány zöldövezet

Egerek gyilkolják a világ legnagyobb madarait

I Blom / Getty Images
I Blom / Getty Images

Invazív állatok, egerek pusztítják a Dél-Afrika és az Antarktisz között fekvő Marion-sziget albatroszpopulációját – írja a Live Science. A szakértők régóta tudják, hogy a rágcsálók számos őshonos gerinctelent megesznek, és sok tengeri madár fiókáit is megtámadják, most viszont kiderült, hogy a kifejlett albatroszokra is veszélyt jelentenek. „Ha az egerek elkezdik megtámadni a kifejlett példányokat, az nagyon problémás” – mondta Maëlle Connan, a dél-afrikai Nelson Mandela Egyetem munkatársa.

A mindössze 298 négyzetkilométeres Marion-sziget nem túl nagy, ám így is elképesztő biodiverzitása van, többek között királypingvineknek, elefántfókáknak és vándoralbatroszoknak ad otthont. Utóbbi faj szárnyfesztávolsága a 3,5 métert is elérheti, ezzel a világ legnagyobb röpképes madara.

A területen a 19. századig nem éltek szárazföldi emlősök, ekkor azonban hajókon behurcolták a házi egereket. A rágcsálók azóta sok gerinctelent és növényt kipusztítottak a szigetről, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy az utóbbi években jelentős növekedést tapasztalt a populáció. Ennek hátterében a klímaváltozás miatt melegebb és szárazabb körülmények állhatnak, amelyek kedveznek az egereknek.

A több egyed nagyobb pusztítást is jelent, a kutatók 2003-ban fedezték fel, hogy a rágcsálók már az albatroszfiókákat is eszik.

Idén áprilisban nyolc elhullott, kifejlett madarat is találtak, amelyeket minden jel szerint egerek öltek meg.

A tetemeken olyan sérülések láthatóak, amelyeket a rágcsálók ejtettek. A vizsgálatok alapján a sebesülések még akkor keletkeztek, amikor az albatroszok életben voltak. Mivel az egerek újfajta kihívást jelentenek, a madarakban nem fejlődött ki velük szemben védelmi mechanizmus.

Hogy az albatroszok pontosan hogyan pusztultak el, nem tisztázott. Elképzelhető, hogy a sebek elfertőződése vagy az alultápláltság végzett velük – lehetséges, hogy a sérülések miatt túlságosan legyengültek az élelemszerzéshez.

Nem a Marion-sziget az egyetlen hely, ahol az invazív egerek komoly pusztítást okoznak az őshonos élővilágnak. A szakértők azt tervezik, hogy a területről rágcsálóirtó szerekkel szorítják ki a problémás állatokat. Mivel a mérgek a gerincteleneket nem fenyegeti, a madarak pedig a tengerből szerzik a táplálékukat, a technika nem károsítaná az őshonos fajokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik