Tudomány az élet nagy kérdései

Hűsítőbb a forró tea a hideg sörnél?

Catherine Falls Commercial / Getty Images
Catherine Falls Commercial / Getty Images

A nyári kánikulában legtöbbünk másra sem vágyik, mint egy jó hideg italra, egyesek szerint azonban sokkal jobban járnánk, ha inkább egy bögre forró tea mellett döntenénk. Indiában például bevett szokás a hőségben forró italokat fogyasztani, és Európában is sokan vannak, akik úgy gondolják, hűsítőbb lehet a meleg tea a hideg sörnél. De mégis mennyi ebben az igazság, tényleg lehűthetnek minket a forró italok? Erre a kérdésre keresi a választ az ABC cikke.

Hűsít-e a forró ital?

Robin McAllen, a Florey Idegtudományi és Mentális Egészségügyi Intézetének professzora szerint egy forró tea elfogyasztása olyan hőmérséklet-érzékelő szenzorokat hozhat működésbe a szervezetünkben, amelyek miatt izzadni kezdünk – márpedig ez a testünk egyik legfontosabb eszköze a hővesztéshez. Egyszerűen fogalmazva:az izzadás hűti a testet, tehát a forró italok fogyasztása valóban hűsítő lehet.

Ez azonban csak akkor igaz, ha az izzadság el is tud párologni, máskülönben nem érvényesül a hűsítő hatás. Amennyiben tehát kifejezett meleg, párás környezetben vagyunk, vagy intenzív testmozgást végzünk, és gyorsabban izzadunk, mint amilyen gyorsan az izzadság elpárolog, jobban tesszük, ha a testünknél hidegebb folyadékot iszunk.

Arra azonban fontos odafigyelni, hogy italunk ne legyen túlságosan hideg. Egy 2016-os tanulmány szerint a jégkása például kifejezett rossz választás a kánikulában, ugyanis annyira hideg, hogy leállítja az izzadást, így a test nem hűti magát.

Mit igyunk tehát nyáron?

Dr. Ollie Jay, a Sydney Egyetem professzora szerint, ha valakit nem zavar az izzadás, és egy közelében lévő ventilátor biztosítja, hogy az izzadsága el is tudjon párologni, nyugodtan ihat forró folyadékokat. A legfontosabb azonban, hogy mindenki olyan italokat fogyasszon, ami számára a legkellemesebb.

Dr. Jay elmondta, a legtöbb ember nem visz be elég folyadékot a nyári hőség idején, ez pedig könnyen kiszáradáshoz, hőgutához és egyéb problémákhoz vezethet. Ezért az italok hőmérséklete mellékes, a leglényegesebb szempont az, hogy sokat fogyasszunk belőlük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik