Tudomány az élet nagy kérdései

Tényleg színvakok a kutyák?

meaghanbrowning / Getty Images
meaghanbrowning / Getty Images

Széleskörben elterjedt vélekedés, hogy a kutyák – sok más emlőssel együtt – színvakok és kizárólag a szürke árnyalatait látják, ez azonban nem több puszta tévhitnél. De akkor mégis hogyan látják valójában a kutyák a világot? Erre a kérdésre keresi a választ a Live Science cikke.

Jay Neitz, a Washingtoni Egyetem tudósa elmondta, a kutyák látása leginkább a vörös-zöld színtévesztő emberekéhez hasonlítható.

Bautsch / Wikipédia

A szakértő szerint a kutyák tökéletesen látják a sárga és kék színeket, azonban a vörös és zöld érzékelésére nem képesek, így ezek helyett a szürke árnyalatait láthatják. Legalábbis akkor, ha agyuk úgy fogja fel a színeket, mint az embereké, de elképzelhető, hogy az ő színérzékelésük másképp működik.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kutyák teljesen képtelenek lennének megkülönböztetni a piros színű tárgyakat a zöld színűektől. A vörös-zöld színtévesztők a piros dolgokat általában sötétebb árnyalatúnak látják a zöldeknél, így akkor is ki tudják következtetni, hogy minek van piros színe, ha magát a színt nem is látják. Hasonló lehet a helyzet a kutyáknál is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik