Tudomány

Itt van a Semmelweis Egyetem szülőket segítő applikációja

SOTE
SOTE
A gyerekek tüneteit ellenőrizni segítő weboldal és ingyenes mobiltelefonos applikáció a szülők igazi mankója lehet.

A szülők gyakori problémája, hogy a gyerekeik valamilyen betegség tüneteit mutatják, de nem tudják, hogy azok milyen betegségre vezetnek vissza, mit lehet ellene tenni, vagy hogy érdemes-e vele felkeresni egy orvost. Ebben nyújt mostantól nagy segítséget a Semmelweis HELP weboldal és mobilapplikáció, amely a tüneteket megadva pont ezekben segít:

megmutatja, mely betegség állhat a háttérben, mit lehet ellene tenni, illetve kihez érdemes fordulni, egyáltalán szükséges-e szakember segítsége.

„Megkönnyíti a szülők legfontosabb dolgát, hogy hova sorolja és kategorizálja, ha valami történik a gyerekével. Azt a tanácstalanságot szünteti meg, hogy el kell indulni az ügyeletre, hívjon orvost, kétségbe essen vagy megnyugodhat. Ezekben a nagyon gyötrő szülői percekben egy nagyon nagy segítség” – mondta az applikáció szerdai bemutatóján videóüzenetben Nagy Ervin, oldalán párjával, Borbély Alexandrával, kezében pedig egyik babájukkal.

Az egyetem rektora, Dr. Merkely Béla köszöntőjében arról beszélt, a Semmelweis HELP rávilágít az egyetem sikerének a kulcsára, arra, ami miatt Közép-Kelet- Európa vezető orvosi és egészségtudományi felsőoktatási intézményévé váltak, és amit olyan nevek példáznak jól, mint az egyetem névadója, az anyák megmentője, Semmelweis Ignác, az első női orvos, Hugonnai Vilma, vagy az egyetem korábbi tanulója, későbbi Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert.

SOTE

Ez a kulcs, hogy az egyetem dolgozói nem csak a napi teendőiket végzik el, hanem hogy ennél több van bennük, „hajtja őket a tudásvágy, a kíváncsiság, a segíteni akarás”. Ezért is fontos az oktatás, gyógyítás és kutatás mellett a lakosság edukációja, egészségtudatosságának növelése.

Az ingyenes Semmelweis HELP egy újabb mérföldkő, az egyetem első applikációja, amely abban nyújt segítséget, hogy a gyerekek betegségei, balesetei miatt mikor kell ügyeletre, kórházba indulni, illetve hogyan csillapíthatóak otthon a tünetek.

Az applikáció, illetve weboldal háttere az egyetem munkatársainak tudásán alapszik, több mint 220 gyerekbetegség tüneteit tartalmazza. Ugyanakkor – emelte ki Merkely – eredménye nem egy diagnózis és nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, már csak azért sem, mert nem tud vért venni, röntgent készíteni.

Orbán Gábor, a fejlesztés főtámogatójának, a Richter Gedeon Nyrt-nek vezérigazgatója beszédében szintén azt a rektor által is megemlített gondolatot emelte ki, hogy az ilyen applikációk, oldalak azért fontosak, mert a betegek egyre tudatosabbak, felkészültebbek, és sokszor már „kész diagnózissal” állítanak be orvosukhoz. De ez nem valós betegség-meghatározás, hanem csak az általuk vélt megoldás. Az interneten elérhető információk ellenőrzése egyre nehezebb, ezért egyre fontosabbak az olyan intézmények, mint a Semmelweis Egyetem, amely az információk hitelessége mellett elkötelezett. Az olyanok, akik „a hírek és álhírek tengerében tiszta hangon képesek megszólalni”.

SOTE

Kovács Eszter a Semmelweis Egyetem sajtófőnöke, a Semmelweis HELP ötletgazdája és projektvezetője erre a gondolatra reflektálva az Eurostat felmérését hozta fel, amely arra jutott, az EU-s polgároknak mintegy fele online tájékozódik az egészségügyi információk után, a magyarok közül ennél is többen, körülbelül a 70 százalékuk. Ebből kifolyólag „a megfelelő helyről származó információ akár életet is menthet” – jelentette ki Kovács ezzel kapcsolatban.

Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor az egyetem a hazai viszonylatban egyedi tudásbázisán alapuló Semmelweis HELP abban a döntésben segíti a szülőket, hogy ha vasárnap belázasodik, megbetegszik a gyerek, elinduljon-e a sürgősségire, elegendő-e megvárni a hétfői háziorvosi rendelési időt, otthon tudja enyhíteni a tüneteket vagy azonnal hívja a 112-t.

A weboldal és az applikáció két lehetőséget ajánl fel az elején, az első segítségével az derül ki, hogy valóban vészhelyzettel találja-e szemben magát a szülő, de szerencsésebb és jóval gyakoribb okból viszont a tünetellenőrzés gomb ad segítséget, itt háromféleképpen lehet megadni a tüneteket:

  1. egy testábra segítségével bejelölhetjük a problémás testrészt, majd bejelölhetjük a megjelent tüneteket;
  2. saját szavainkkal is rákereshetünk a tünetre (ehhez egy komoly szóadatbázist hoztak létre);
  3. a leggyakoribb tüneteket alapból is felsorolja az oldal, elég csak rájuk kattintani.

Ezek után pár különböző kérdést kell megválaszolni, további esetleges tünetre kérdeznek rá, hogy pontosabb legyen az eredmény.

Az eredményoldalon felsorolják a lehetséges betegségeket, valamint leírást, pontos kezelési útmutatót kaphatunk hozzájuk. A fejlesztés egyelőre a 18 éven aluliaknál segít, de a hosszútávú cél, hogy a felnőttbetegségekre is kiterjesszék. Mindenesetre, az egyik célt remélik, elérik vele, vagyis hogy a háziorvosi és ügyeleti kapacitás terheltségén enyhítsen.

„Hogy ne a sürgősségi ellátásban jelentkezzenek azokkal az ütemezhető ambuláns panaszokkal a páciensek, amivel a háziorvosukat is felkereshetik”.

A fejlesztést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (azaza OGYÉI-nek) is megmutatták, akik ellenőrizték és validitálták a Semmelweis HELP-et.

Végül Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának és a projekt orvos-szakmai vezetője szólalt fel. Ő az applikáció bonyolultságát emelte ki, hiszen ugyanaz a betegség más és más tünetekkel jelentkezhet (gondoljunk csak a covidra), hogy a betegek máshogy élhetik meg, máshogy mondhatják el, mi a problémájuk. Erre a gyerekeknél még rárakódik a szülői aggodalom is.

Ő is kiemeli, az alkalmazásnak nem a célja, hogy diagnózist adjon, de mint gyakorló orvos – tavaly több mint 12 ezer betegük volt az osztályán – tudja,

amikor jönnek a betegeink, azok egy része időben érkezik, egy része meg nem.

Ezen próbálnak segíteni a fejlesztésükkel.

Ezzel kapcsolatba kérdésre válaszolva Merkely Béla rektor hozzátette:

„Azt se felejtsük el, ha olyan információhoz jutunk, amivel otthon már csökkenthetjük a baj nagyságát vagy elkezdhetjük a kezelést a tünetek alapján, amivel enyhíthetjük a gyerekek fájdalmát. Ez is nagyon nagy nyereség.”

Vagyis, és nem kell itt tragédiára gondolni, a gyerek gyógyulása napokkal megrövidülhet az applikáció használatával.

„Szerintem nagyon-nagyon jó, ha ott lehet az ember keze ügyében egy ilyen óriási segítség. Fantasztikus dolog jött létre, ez az applikáció nekem biztos ott lesz a telefonomon. Egyrészt gratulálok azoknak, akik ezt kitalálták, másrészt javaslom a szülőknek, nagymamáknak, hogy higgyenek ezekben az orvosokban és ebben az applikációban, rengeteg segítséget tud nyújtani”

– mondta el az alkalmazásról Rúzsa Magdi videóüzenetében, aki Nagy Ervinékhez hasonlóan már korábban kipróbálhatták a Semmelweis Egyetem fejlesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik