Tudomány

Mutatjuk, meddig tart a kánikula

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az idei nyár eddig mentes volt az elviselhetetlen melegtől, sokakat nosztalgikus érzések keríthettek hatalmukba: a legfeljebb 30 fokos napok az átlagos magyarországi nyarakat idézték. Mindezt annak köszönhettük, hogy egy Észak-, Északkelet-Európa felett tanyát ütött anticiklon keleti, északkeleti irányból hozta fölénk a levegőt, így nagy forróság nem alakulhatott ki. Ennek azonban vége, legalábbis egy időre.

Hétfőtől az áramlás délnyugatira fordult, immár Afrika felől szállít légtömegeket hazánk fölé, ezzel kezdetét vette az idei év első hőhulláma

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Az ok egy  kiterjedt ciklon, amely Nyugat-Európa közelében, az Atlanti-óceán felett. Ez hozta meg a fordulatot akár szó szerint is a délnyugatról beáramló, forró afrikai levegővel. Hétfőn 28-33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban, majd

szerdán, csütörtökön és pénteken már 29-36 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Délnyugaton lesz a legmelegebb, és ahogy haladunk északkelet felé, egyre elviselhetőbb lesz a hőség. Szerdán elsősorban az északi és a keleti megyékben, csütörtökön már több helyen számíthatunk záporra és zivatarra, pénteken aztán komoly viharok kialakulása várható.

Miközben a hét utolsó munkanapja még mindig a hőség jegyében telik, egy gyenge hidegfront éri el térségünket, ami meghozza az enyhülést is: a hétvégén szárazabb időre számíthatunk 25-30 fokos csúcsokkal. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét első felében is maradnak ezek a hőmérsékleti értékek, és említésre méltó csapadék sem valószínű. Az újabb változás, ismét hőhullám formájában június 28-29. környékén várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik