Tudomány az élet nagy kérdései

Miért alszanak állva a lovak?

Irina Orlova / Getty Images
Irina Orlova / Getty Images

Aki látott már alvó lovakat az nagyon jól tudja, hogy ezek az állatok többnyire állva alszanak, csak igen ritkán fekszenek le. De mégis mi ennek az oka? – teszi fel a kérdést a Live Science cikke.

A válasz túlélési esélyekben rejlik, a lovak ugyanis elég nagy állatok, fekvőhelyzetből felkelniük pedig sok időbe és energiába kerül, így nehezen tudnának elmenekülni egy éjszaka rájuk támadó ragadozó elől, ha fekve aludnának.

Ugyanez igaz a legtöbb nagy testű zsákmányállatra, ezért például a zebrák, a bölények, az elefántok és a zsiráfok is tudnak állva aludni.

Ahhoz, hogy erre képesek legyenek különleges ínakra és ínszalagokra van szükségük, amelyek akkor is stabilan tartják a lábukat, ha izmaikat ellazították. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a lovaknak mindezek ellenére szükségük van arra, hogy időről időre fekve is aludjanak, ugyanis az állva alvás közben nem tudják elérni a REM-fázist, így sokkal kevésbé pihentető számukra.

A REM jelentése rapid eye movement, vagyis gyors szemmozgás, ebben az alvási szakaszban történik az álmok túlnyomó többsége. Az effajta alvás rendkívül fontos, hiszen ilyenkor szelektálja és dolgozza fel agyunk az információkat. A REM-fázis megvonása gyengítheti az immunrendszert, illetve érzelemszabályozási és koncentrációs problémákhoz, sőt, akár halálhoz is vezethet.

A felnőtt lovak általában naponta 5 órát alszanak, hogy rendesen kipihenjék magukat ebből legalább 25 percet a REM-szakaszban kell tölteniük, amihez mindenképpen feküdniük kell. Mivel a lovak fekvés közben kiszolgáltatottak a ragadozóknak, kizárólag akkor dőlnek le, ha teljesen biztonságban érzik magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik