Tudomány

Furcsa dologra bukkantak az emberi fülben

Getty Images
Getty Images

Számos kutatás támasztja alá, hogy másként reagál az ember a különböző irányokból érkező hangokra. A hátulról érkező neszt gyakran baljósnak érezhetjük, emellett könnyebben izgatjuk fel magunkat a közeledő zörejekre is, mint a távoldó zajokra. Ezen megállapítások evolúciós okokra vezethetők vissza, azonban svájci kutatók most olyan felfedezést tettek, amire egyelőre nincs magyarázat.

A Lausanne-i Egyetemi Kórház és a Lausanne-i Egyetem idegtudósai szerint ugyanis a pozitív töltettel bíró emberi hangok erősebb idegi aktivitást váltanak ki az agy hallórendszerében, ha a bal oldalról halljuk azokat – írja a Science Alert.

A kutatók 13 felnőtt agyának szkennelése közben jutottak erre a megállapításra. A vizsgálat résztvevői három különböző irányból – balról, középről és jobbról – boldog emberi énekhangokat hallgattak, amikor is a kutatók szerint a hallókéreg mindkét oldala aktiválódott az alanyoknál.

A csak a bal oldalon hallott felvételek azonban sokkal erősebb neurológiai választ váltottak ki.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a bal fülünk könnyebben képes azonosítani az érzelmi tónust valaki hangjában. Ezt sokáig annak tulajdonították, hogy a bal fül először a hallókéreg jobb oldalába táplálja az információkat, így azt gondolták, hogy az agy jobb féltekéje jobban képes az érzelmek feldolgozására, mint a bal. A mostani eredmények azonban azt sugallják, hogy nem itt keresendő a megoldás.

Stephanie Clarke idegtudós szerint egyelőre nem tudni, hogy az emberi fejlődés mely fázisában jelent meg a balról érkező, pozitív emberi hangok iránti preferencia, ahogy az sem ismert, hogy csupán az embereknél alakult-e ez ki. Ezért a vizsgálatok folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik