Tudomány

Ez az egyik legrégebbi ajtó a világon

Getty Images / lillisphotography
Getty Images / lillisphotography

Közel hetven év telt el az utolsó koronázás óta az Egyesült Királyságban, II. Erzsébet szeptemberi halála után azonban a hétvégén hivatalosan is sor került III. Károly uralkodóvá avatására. A fényűző szertartás a Westminster apátságban zajlott, amely egyebek mellett arról is híres, hogy itt található a világ egyik legrégebbi ajtaja is – írja az IFLScience.

A káptalanházhoz vezető folyosón található ajtót a 13. században még csak szerzetesek használták. A területet később parlamenti gyülekezőhelyként is használták, 1352 és 1397 között az alsóházi képviselőknek adott helyet. Napjainkban leginkább vallási dokumentumokat tárolnak itt.

A kutatók először 2005-ben vették jobban szemügyre az ajtót, a gyűrűk alapos vizsgálata után pedig két fontos megállapítást is tettek.

Egyrészt kiderült, hogy egyetlen fát használták csak annak elkészítéséhez, amely 924 és 1030 között nőhetett meg. A gyűrűmintázat a kutatók szerint arra utal, hogy a fát Kelet-Angliából szállították a fővárosba, ezelőtt az apátság tulajdonában lévő kiterjedt erdőterületen volt a helye, minden bizonnyal Essexben.

Linda Spashett/Wikimedia Commons

Az ajtó a kutatások szerint az 1050-es években, Hitvalló Edward király uralkodása idején (1042-1066) készült, amellyel ez lett a legrégebbi ajtó egész Nagy-Britanniában. A fa mellett az ajtóra erősített bőrdarabokat is megvizsgálták a kutatók. Erre azért volt szükség, mert a 19. században kialakult egy legenda, miszerint az apátságban elkapott, szentségtörést elkövető emberek lenyúzott bőrét szögezték hozzá a fához. A valóságban azonban ebből semmi nem igaz, sima tehénbőr van az ajtón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik