Tudomány

Ezért robbant fel minden idők legerősebb rakétája

Ahogy mi is beszámoltunk róla, április 20-án tesztelték először egyben minden idők legerősebb rakétarendszerét, a SpaceX által fejlesztett Starshipet. Az űreszköz ugyan a magasba emelkedett, ám az első és a második fokozat utóbb nem tudott szétválni egymástól, a rakéta pörögni kezdett, majd megsemmisült.

A robbanás ellenére a SpaceX sikerként értékelte a tesztet, már azt is komoly eredménynek tekintik a vállalatnál, hogy a Starship elhagyta az indítóállást. A hasonló meghibásodások az új űreszközök fejlesztésének gyakori velejárói, az adatok révén a mérnökök finomításokat vezethetnek be. A Starship tökéletesítése még hosszú ideig tart majd, a rakéta Elon Musk szerint legközelebb néhány hónap múlva repülhet.

Patrick T. Fallon / AFP

Érdekes módon a szétválási hiba önmagában nem feltétlenül vezetett volna a robbanáshoz, a detonáció egy automata funkció miatt következett be – írja az IFLScience.

A repülésmegszakító rendszer feladata, hogy meghibásodáskor megsemmisítse a Starshipet, nehogy az egyben visszaesve még nagyobb kárt okozzon.

A rendszernek az űreszköztől független az energiaforrása, így a rakéta leállása esetén is működésbe léphet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik