Tudomány

Új rokonát fedezték fel a The Last of Us gombájának

zhangyuangeng / Getty Images
zhangyuangeng / Getty Images

Új parazita gombafajt fedeztek fel Brazíliában, amely rokonságban áll a The Last of Us-ban látható „zombi gombával” – írja a The Guardian. A lila színe miatt ritkának számító organizmus egy olyan gombacsoportba tartozik, amely képviselői gerinctelen állatokat fertőz meg.

Szintén ebbe a csoportba sorolható az előbb említett sikeres sorozatból ismert Cordyceps nemzetség is, amely átveszi az irányítást áldozatai teste felett. Az így létrejött „zombikat” a gomba olyan helyre irányítja, ahonnan spórái könnyen elérhetnek további élőlényekhez, amelyekben megtelepedhetnek.

Az új, egyelőre névtelen faj az Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum területén élő dugós csapóajtós pókokat támadja, azonban egyelőre nem tudják, hogy rokonaihoz hasonlóan ez a faj is átveszi-e az irányítást áldozatai felett, mielőtt elpusztítja őket.

Dr. João Araújo, az új fajt felfedező mikológus elmondta, nagyon keveset lehet tudni az ehhez hasonló gombákról, hiszen rendkívül kevés alkalommal sikerült tanulmányozni őket.

A kutatás során két további gombát is találtak, amelyről úgy gondolják, eddig fel nem fedezett fajba tartozhatnak. Az egyik kaszáspókokat, míg a másik ganajtúróféléket fertőz meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik