Tudomány

Szokatlan helyen bukkantak gladiátorok emlékére

Nastasic / Getty Images
Nastasic / Getty Images

A gladiátorharcoknak több évszázados hagyománya volt a Római Birodalomban, amelynek szinte minden tartományában találtak bizonyítékot a nép szórakoztatásának ezen módjára. Azonban egy, nagyjából 200 éve ismert leletnek hála sikerült bebizonyítani, hogy a mai Nagy-Britannia területén is hódoltak ennek az időtöltésnek – írja az IFLScience.

A Colchester vázát – amely azért kapta ezt a nevet, mert az angliai Colchesterben találták – 1853-ban fedezték fel egy római kori sírban. A Kr. u. 160-200 között készített műalkotás nagyjából 23 centiméter magas, és gladiátorharcokról készült rajzok borítják külsejét. Glynn Davis római kori régész szerint amellett, hogy trófeaként használták, a váza urnaként is funkcionált.

Frank Hargrave, az Ipswich Múzeum igazgatója szerint korábban úgy gondolták, a váza olyan kiváló minőségű volt, hogy nincs sok esély arra, hogy a szigetországból származik. Az elemzések azonban kimutatták, hogy Colchester – római nevén Camulodunum – fontos város volt a római kori Britanniában: nemcsak három színházzal és Britannia egyetlen szekérversenypályájával büszkélkedhetett, hanem virágzó fazekasiparral is.

A colhesteri váza helyi agyagból készült, és az égetés előtt, nem pedig utána írták rá a szereplő gladiátorok nevét.

Hargrave szerint ez az egyetlen bizonyíték arra, hogy Britanniában valóban rendeztek római arénában gladiátorviadalt, ugyanis írásos emlékek nincsenek erről. A vázán négy gladiátor nevét emelték ki: Mario, Secundus, Valentinus és Memnon – ez utóbbi harcos elég gyakran szerepel a római irodalomban is. A gladiátort jellemzően fekete bőrű személyként írják le, aki többször diadalmaskodott, a vázán is épp egy ilyen pillanat látszódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik