Tudomány az élet nagy kérdései

Hogyan alszanak a bálnák?

Alexis Rosenfeld / Getty Images
Alexis Rosenfeld / Getty Images

Furcsának tűnhet, hogy egy állat, amely tüdővel lélegzik a víz alatt él, márpedig a bálnák ilyen különös életmóddal is probléma nélkül boldogulnak. Nem csoda azonban, ha egyesekben megfogalmazódik néhány kérdés mindennapos működésükkel kapcsolatban. Hogy lehet például, hogy nem fulladnak meg álmukban?

Az emberekkel ellentétben a bálnáknak nem önkéntelen a légzésük, azaz minden egyes lélegzetvételt tudatosan kell megtenniük, még alvás közben is – írja az IFLScience. Ezért alakult ki náluk az úgynevezett váltott agyféltekéjű alvás, aminek köszönhetően egyszerre csak egyik agyféltekéjük merül álomba, míg a másik aktív marad. Ennek köszönhetően nem áll le a légzésük, sőt mivel egyik szemük nyitva marad alvás közben, még ilyenkor is el tudják kerülni a ragadozókat.

Egyes fajok – mint a nagy ámbráscet – képesek a váltott agyféltekéjű alvásnál jóval mélyebb alvásra is. Ilyenkor a víz felszínéhez közel, függőleges pozícióban alszanak nagyjából 10-15 percen keresztül, miközben fajtársaik védelmezik őket. A nagyjából negyedóráig tartó mélyalvás közben egyáltalán nem mozognak, és nem is vesznek levegőt.

A hosszúszárnyú bálnák akár 30 percet is eltölthetnek ebben az állapotban, ennél többet azonban semmiképpen, ugyanis akkor kihűlne a testük a tartós tétlenség miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik