Tudomány

A híres asztrofizikus sem tudja, mi lehet a Japánban talált titokzatos gömb

Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Michael loccisano / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Világszerte sokak érdeklődését felkeltette az a fémgömb, amelyet egy japán parton fedeztek fel. A CNN a közelmúltban Neil deGrasse Tyson asztrofizikussal és ismeretterjesztővel készített interjút, a beszélgetés során a furcsa tárgy is szóba került – írja a Business Insider.

Fogalmam sincs

– válaszolta a szakértő, miután megkérdezték, hogy mi lehet a különös objektum. „Miért kell mindenkinek mindig mindent tudnia?” – tette hozzá.

Amikor az újságíró, Don Lemon felvetette, hogy Tyson sok esetben nem tud választ adni, az asztrofizikus azt mondta, ez a felfedezés lényege. „A felfedezés az, amit akkor tesz az ember, ha nem tudja mit tesz” – állapította meg.

A mintegy 1,5 méter átmérőjű, üreges gömb Hamamacu városánál került elő. Bár február 18-án jelentették be partra sodródását, a helyiek szerint ekkora már nagyjából egy hónapja ott volt. A tűzszerészek megvizsgálták a tárgyat, és kiderült, hogy nem veszélyes. Az objektumot elszállították, egyértelmű magyarázatot egyelőre nem találtak az esetre, a közösségi oldalakon mindenesetre megindultak a találgatások. Volt, aki az utóbbi idők amerikai ufójelenségeihez kötötte a gömböt.

Tyson úgy véli, az emberek fantáziája képes elszabadulni, sokszor a magyarázat viszont jóval kevésbé érdekes, mint gondolnánk. Noha egyelőre nem erősítették meg, könnyen elképzelhető, hogy a hatalmas golyó egy egyszerű acélbója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik