Élet-Stílus

Kémballon, kristálygömb, UFO? – nem tudnak mit kezdeni a partra sodort fémgolyóval Japánban

Az óceánból érkező, Hamamatsu városánál felfedezett másfél méter átmérőjű fémgömbről egyelőre csak azt tudják, hogy nem fog felrobbanni. A Dragon Ball rajongói pedig valószínűleg abban bíznak, hogy a gömb segítségükre lehet Shenlong, a sárkány megidézésben.

Egy japán tengerparti város rendőrsége és lakói értetlenül állnak egy nagy vasgolyó előtt, amelyet a helyi strandon sodort partra a víz – írja a Guardian. A hatóságok is csak annyit közöltek, hogy fogalmuk sincs, mi lehet valójában a partra sodort gömb, de abban biztosak, hogy nem fog felrobbanni.

Azt nem tudni, hogy pontosan mikor sodorta az ország csendes-óceáni partvidékén, Hamamatsu város Enshu strandjára a mintegy másfél méter átmérőjű gömböt a víz. Viszont az elmúlt napokban a különös tárgy lázas találgatások középpontjába került. A rendőrség azután kezdte el vizsgálni a sötét rozsdafoltokkal rendelkező narancsosbarna golyót, hogy egy helyi nő a hét elején egy séta közben észrevette a parttól alig néhány méterre a homokban pihenve – jelentette az Asahi TV.

A helyiek attól tartottak, hogy egy eltévedt aknáról lehet szó, de a szakértők röntgensugaras vizsgálata után kiderült, hogy a tárgy üreges.

A rendőrök lezárták a területet, és védőruhába öltözött robbanóanyag-szakértőket hívtak a további vizsgálatokhoz, de a jelentések szerint a hatóságok még mindig nem tudják, hogy mi lehet a funkciója a gömbnek, ahogy azt sem, hogy honnan származik.

A hatóságok úgy látják: arra sem utal semmi, hogy egy észak-koreai vagy kínai kémeszközről lenne szó, de a gömbről készített fotókat további vizsgálatok céljából elküldték a japán védelmi erőknek is.

Egy helyi férfi, aki az érintett partszakaszon rendszeresen szokott futni, azt mondta,  hogy nem érti, mi ez a hirtelen jött felhajtás a gömb körül.

Már egy hónapja ott van. (…) Próbáltam meglökni, de nem akart elmozdulni.

– nyilatkozta a férfi az NHK nevű japán közszolgálati televíziónak.

Az egyik vizsgálat alkalmával a rendőrség egy 200 méter sugarú körben zárta le a partra sodródott tárgy környékét, de a szakértők ekkor is sikertelenül próbálták megfejteni a rejtélyt.

A tárgyról készült televíziós felvételek nem sokkal azután jelentek meg, hogy Japán közölte: „erős a gyanú”, hogy az elmúlt években több kínai kémlelő léggömböt is észleltek a szigetország területe felett, így nem meglepő, hogy a fémgömb híre különböző találgatásokra adott okot a közösségi médiában.

Vannak olyan vélemények, melyek szerint a vasgolyó olyan, mintha a Dragon Ball című népszerű manga- és animesorozatból származó kristálygömb vagy kapszula lenne, míg mások szerint egy UFO-ról van szó, ami az égből zuhant le.

A gömb felszínén lévő két fogantyú azonban arra utal, hogy a tárgyat hozzá lehet csatlakoztatni dolgokhoz. Így rögtön előáll egy sokkal prózaibb magyarázat is, miszerint a gömb talán csak egy elszabadult kikötői bója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik