Tudomány

Magyarországról örökítették meg az év legszebb üstökösét

Az év eddigi legígéretesebb üstökösét örökítette meg január 25-én Majzik Lionel. A különleges objektumról Facebook-oldalán részletesebben is írt a magyar asztrofotós.

A C/2022 E3 (ZTF) nevű hosszú periódusú üstököst 2022. március 2-án fedezte fel Bryce Bolin és Frank Masci. Az égitestről az utóbbi időszakban mi is többször írtunk, egyik különlegessége, hogy legutóbb 50 ezer éve jár a Naprendszer belső részén, ekkor pedig a neandervölgyi emberek is láthatták.

„A C/2022 E3 (ZTF)-üstökös az előrejelzéseknek megfelelően fényesedett, így könnyed kistávcsöves célpont a megfigyelőknek. Sajnos a magyarországi időjárás rendkívül kedvezőtlenül alakult az elmúlt hetekben, ezért csak elvétve készültek megfigyelések” – írta bejegyzésében Majzik Lionel, aki több héten át tartó borús idő után egy rövid, derültebb időszakban, január 25-én tudta ismét megörökíteni a kométát.

A kép egyik érdekessége, hogy az ismertebb „üstökösfej” azaz a zöld színű kóma, valamint a látszólag jobbra kiinduló porcsóva és az abba beékelődő kékes ioncsóva mellett balra is megfigyelhető egy porcsóva. A jelenség az úgynevezett „ellencsóva”, amely jelen esetben csak egy optikai csalódás, mivel a felvétel készítésekor bolygónk keresztezte az üstökös keringési síkját.

Majzik Lionel szerint az objektum 2023. február 1-jén mintegy 42,5 millió kilométerre lesz a Földtől, így az égi háttér előtti vándorútja is felgyorsul. „A földközelség után, a halványodása is felgyorsul, február végén már csak komolyabb távcsővel érdemes a nyomába eredni.

A még viszonylag fényes üstökös egyik leglátványosabb együttállása 2023. február 10-11-én várható, amikor látszólag a Mars »mellett« fog elhaladni

– tette hozzá.

Az asztrofotós nyers képekből egy animációt is készített. A 24.hu-nak azt írta: a későbbiekben robottávcsövekkel is megpróbálja majd megörökíteni az üstököst, de talán hazánk területéről is készíthet még felvételeket.

Majzik Lionel otthonába korábban mi is ellátogattunk, ahol részletesen mesélt az asztrofotózás szépségeiről és kihívásairól. A teljes cikket itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik