Tudomány

Kincsvadászok lepték el New York vizeit

Kincskeresők csoportjai jelentek meg a New Yorknál található East River torkolatában, miután Joe Rogan podcastjában az egyik vendég azt mondta, értékes leletek várják ott a felfedezést – írja a The Guardian. Állítása szerint az 1940-es években egy vagonnyi mamutcsontot süllyesztettek el a környéken.

Bár a történetre nincs bizonyíték, így is rengetegen utaztak ki csónakkal a szorosba, hogy megtalálják az állítólagos kincset.

A keresés egyáltalán nem egyszerű, hiszen a víz rendkívül zavaros, a fenéken pedig erős az áramlás.

John Reeves kövületekért rajongó alaszkai aranybányász 2022. december 30-án szerepelt a The Joe Rogan Experience adásában. A férfi birtokán ősi csontokat és agyarakat talált, a területen a 20. század elején aranyat kutatva már felfedeztek maradványokat. A leletek egy részét New Yorkba szállították, hogy átadják az Amerikai Természetrajzi Múzeumnak.

Reeves az adásban egy jelentésre hivatkozott, ebben olyan, a múzeum számára alkalmatlannak ítélt maradványokra utaltak, amelyeket az East Riverbe dobtak. Reeves bevallott célja az volt, hogy „csontlázat” indítson el, még azt is elárulta, hogy állítólag hol helyezték a vízbe a leleteket. „Hadd mondjak el valamit a mamutcsontokról, a mamut agyarokról: rendkívül értékesek” – emelte ki.

Az Amerikai Természetrajzi Múzeum utóbb bejelentette, nincs az intézmény birtokában olyan irat, amely a műveletre utalna. Sőt egyéb, a hírt alátámasztó tudományos forrásra sem bukkantak.

Doug Armand / Getty Images

Reeves a közösségi oldalán is megosztotta az idézett szöveget. A dokumentum Richard Osborne antropológushoz; Robert Evanderhez, a múzeum paleontológiai osztályának akkori munkatársához; valamint Robert Sattlerhez, egy alaszkai őslakos konzorcium régészéhez köthető.

Sattler megerősítette, hogy az irat eredeti, és az 1990-es években született, a mamutmaradványok története pedig Osborne-tól származik, aki 2005-ben halt meg. Érdemes hozzátenni, hogy a dokumentumot nem valamilyen tudományos folyóirat számára készítették. Bár az Amerikai Természettudományi Múzeumban valóban vannak alaszkai mamutleletek, a csontok és agyarak kidobása nem igazolt.

Az érintett környék jelentős átalakuláson esett át az 1930-as és az 1940-es években. A közelben például 1942-ben adtak át egy autóutat, ha ezt követően akarták volna vízbe engedni a maradványokat, jelentős közlekedési fennakadást okoztak volna. Éppen ezért többen már az eredetileg megjelölt helyszíntől távolabb is keresnek, hátha ott jobbak az esélyek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik