Tudomány

Így juttat el több millió embert a NASA a Holdra

Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA via AFP
Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA via AFP

A NASA november 14-ét tűzte ki a következő generációs holdrakétájának harmadik indítási kísérletére. Az Artemis-misszió első, személyzet nélküli kilövése már több mint két hónapja tolódik a műszaki kudarcok és az Észak-Amerikát sújtó hurrikánok miatt. A viharfelhők azonban elvonultak, és úgy néz ki, az üzemanyag szivárgási problémát is sikerült megoldani.

A NASA űrprogramjának első lépéseként kilövésre kerülő rakéta embereket nem fog szállítani, mégis rengeteg űrrajongó érezheti úgy, hogy egy kis része eljutott az égitestre. Az Artemis-I ugyanis egy különleges szállítmányt is magával visz majd a Holdra: egy meghajtót, amin több millió név szerepel, írja a SlashGear.

Az űrügynökség egy külön weboldalt is létrehozott, amelyen keresztül bárki elküldheti a nevét. Ezeket az adatokat később egy adathordozóra teszik, és az Orion űrhajó magával viszi az űrbe. Sajnos cikkünk megjelenésekor a jelentkezés már lezárult, így végül 3 391 122 név kezdheti meg utazását hamarosan a Holdra. Akik szerettek volna részt venni az akcióban, de lemaradtak a regisztrációról, egy kiszuvenírt így is kaphatnak a NASA-tól. Az oldalról ugyanis le lehet tölteni egy saját beszállókártyát, amit emlékként bárki megtarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik