Tech

Mutatjuk, mikor indulhat el a Holdra a NASA programja

Jim WATSON / AFP
Jim WATSON / AFP

A NASA november 14-ét tűzte ki a következő generációs holdrakétájának harmadik indítási kísérletére – közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal. Az Artemis-misszió első, személyzet nélküli kilövése másfél hónapja tolódik a műszaki kudarcok és az Észak-Amerikát sújtó hurrikánok miatt – írja a Reuters.

A Space Launch System (SLS) rakétát és a hozzá tartozó Orion kapszulát szeptember végén tették vontatóra, féltve annak épségét a szélsőséges időjárási körülményektől. Az űrügynökség közlése szerint azonban november 4-én, pénteken már visszagurítják a NASA floridai Cape Canaveralban lévő Kennedy Űrközpontjának 39B indítóállására a rakétát, hogy megtehessék a végső repülési előkészületeket. A rakétatámaszponton még elvégzendő szokásos karbantartási munkálatok közé tartozik a szigetelőanyagokban keletkezett kisebb károk kijavítása, valamint a rakéta, a műholdak hasznos terheinek és a repülésmegszakító rendszer akkumulátorainak feltöltése, esetleges cseréje.

Az Artemis-I küldetés újonnan megcélzott 69 perces indítási időablakát november 14-én 18:07-kor nyitják meg közép-európai idő szerint.

A tartalék indítási lehetőségeket pedig november 16-ra és november 19-re tűzték ki, egyenként kétórás időtartamban. Nem indul könnyen a NASA Artemis-missziója, ugyanis augusztus 29. és szeptember 3. után már két meghiúsult kilövés kötődik a projekt nevéhez. Az űrügynökség illetékeseinek tájékoztatása szerint mindkét esetben a hidrogén üzemanyag szivárgása miatt volt kénytelenek törölni a visszaszámlálást – ez a tájékoztatás szerint azóta megoldódott. Az első szárazpróbán várhatóan a mérnökök megpróbálják majd feltölteni az SLS-t közel 2,78 millió liter folyékony hidrogénnel és oxigénnel, amelyre egy normál repülés során szükség lesz.

Kapcsolódó
A NASA megoldhatta holdrakétája nagy problémáját
Egy szivárgó tömítés akadályozhatta meg eddig a sikeres kilövést.

Az Artemis-program célja, hogy 1972 után ismét embert juttasson a Holdra. Az első küldetésen az Orion kapszula legénység nélkül fogja megkerülni a Holdat, a misszió 42 napig tart majd. Ezt előreláthatóan 2024-ben fogja követni az emberes, szintén megkerülő Artemis-II. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, 2025 végén, az Artemis-III keretében lépnek majd ismét emberek az objektumra. Ez lesz az első alkalom, amikor egy nő, illetve egy színes bőrű személy éri el a Holdat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik