Tudomány

Hatalmas robbanás történt a világűrben

AFP PHOTO /International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/B. O'Connor (UMD/GWU) & J. Rastinejad & W Fong (Northwestern Univ)
AFP PHOTO /International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/B. O'Connor (UMD/GWU) & J. Rastinejad & W Fong (Northwestern Univ)

Hatalmas gammasugár-kitörést érzékelt több űrteleszkóp is idén októberben, amelynek forrása a Földtől mintegy 2,4 milliárd fényévnyire, a Nyíl csillagkép irányában történhetett. A kutatók közölték, egy fekete lyuknak életet adó szupernóva-robbanás válthatta ki az eseményt, amely olyannyira egyedülálló, hogy még sosem észleltek korábban hasonlót a Földön – írja a NoirLab.

A robbanásról két független csillagászcsoport is adatokat gyűjtött. A GRB 221009A azonosítóval ellátott kitörést és elsőként a chilei Gemini South teleszkóp detektálta, október 9-én. Brendan O’Connor, a Maryland-i Egyetem kutatója, aki az egyik megfigyelőcsapatot vezette, elmondta, a kivételesen hosszú GRB 221009A a valaha feljegyzett legfényesebb gammasugár-kitörés, és az utófénye minden hullámhosszon megdöntött minden rekordot.

Mivel ez a kitörés ennyire fényes és relatíve közelinek mondható, úgy gondoljuk, ritka lehetőséget nyújt arra, hogy feltegyük a gammasugár-kitörésekkel kapcsolatos legalapvetőbb kérdéseket, a fekete lyukak kialakulásától kezdve a sötét anyag modellek teszteléséig.

Jillian Rastinejad, a Northwestern Egyetem kutatója kijelentette, a kitörés a BOAT (Brightest of All Time), vagyis minden idők legfényesebbje nevet kapta. Ennek alapja, hogy a robbanást összevetették a korábbi gammakitörések ezreivel, amelyeket a gammatávcsövek az 1990-es évek óta észleltek, és ez a kitörés kiemelkedik a többi közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik