Tudomány

Ritka űrbéli eseményről készült videó

Elen11 / Getty Images
Elen11 / Getty Images

Különleges jelenséget sikerült megörökítenie egy űrszondának – írja a ScienceAlert. Az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express űreszköze azt figyelte meg, ahogy a Mars egyik holdja, a Deimos kitakarja a Jupitert és annak holdjait.

Az együttállás 2022. február 14-én történt, az eseményről 80 kép készült, melyekből aztán egy videót hoztak létre.

Az ESA szerint a hasonló események ritkák, mivel a Deimosnak egy síkban kell lennie a Jupiter holdjaival.

A Deimos egyébként nem nagy, mindössze 15 kilométer széles. A felvételen az objektum előbb a Jupiter Europa nevű kísérőjét, majd a Ganymedét, ezt követően magát a gázóriást, végül pedig az Iót és a Callistót takarja.

A különleges együttállás lehetővé tette, hogy a szakértők pontosítsák a Deimos pozíciójára és pályájára vonatkozó adatokat. Apró méretük és halványságuk miatt a Földről nehéz a marsi holdakat tanulmányozni.

A pálya vizsgálatával a kutatók jobban megérthetik a Mars két holdjának eredetét. Nem tisztázott, hogy a Deimos, illetve társa, a Phobos, egy nagyobb égitest maradványai-e, vagy olyan aszteroidák, amelyeket befogott a Jupiter.

Az ilyen elemzések egyúttal az objektumok jövőjének megértéséhez is hozzájárulhatnak. A Phobos egyre közeledik a vörös bolygóhoz, a becslések alapján pedig 100 millió év múlva a gravitáció szét fogja tépni, átmeneti gyűrűt alakítva ki a törmelékekből. A Deimos ezzel szemben fokozatosan távolodik, idővel pedig el is szabadulhat.

(Kiemelt képünkön a Mars és két holdjának illusztrációja látható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik