Tudomány

Évek óta nem volt ekkora az ózonlyuk

Elérte éves maximumát az Antarktisz feletti ózonlyuk kiterjedése – írja az AP. Az ózonlyuk október 5-én több mint 26,4 millió négyzetkilométeres volt, ami 2015 óta a legnagyobb. Bár a lyuk három egymást követő évben tágult, a hosszú távú trend alapján kiterjedése egyre csökken.

Mivel a bolygó déli részén, 12-20 kilométeres magasságban jelenleg a megszokottnál hűvösebb van, a körülmények kedvezőek az ózont roncsoló klórvegyületeknek.

Az általános tendencia a javulás.

Idén valamivel rosszabb a helyzet, mert kicsit hidegebb volt” – mondta Paul Newman, a NASA Goddard Űrközpont vezető bolygótudományi szakembere.

Susan Solomon, az MIT kutatója szerint félrevezető lehet az ózonlyuk maximális mérete, különösen októberben. Mint kiemelte, szeptemberben az ózonmennyiség csökkenése általában később kezdődik, tovább tart a csúcs elérése, az ózonlyuk pedig jellemzően sekélyebb. Ez a hónap kulcsfontosságú az ózonréteg helyreállításának vizsgálatakor.

Grant Faint / Getty Images

A magasban lévő klór- és brómvegyületek roncsolják az ózont, a hideg idő pedig kedvez az ilyen anyagokat tartalmazó felhők kialakulásának. Minél hidegebb van, annál több a felhő, és annál nagyobb az ózonlyuk. Newman szerint a fosszilis energiahordozók a felszínt egyre inkább felmelegítik, a felső légkör viszont pont hidegebbé válik. Az ózonréteg valamivel alacsonyabban lehet, mint a lehűlő régió, de a helyzet így is aggasztó. „Aggodalomra ad okot, hogy a sztratoszféra a klímaváltozás miatt a lehűlés jeleit mutatja” – emelte ki Martyn Chipperfield, a Leedsi Egyetem kutatója.

A szakértők évtizedekkel ezelőtt fedezték fel, hogy a légköri klór- és brómvegyületek szintje nő, ami termésromláshoz, élelmiszerhiányhoz és a bőrrák gyakoriságának növekedéséhez vezethet. 1987-ben, a montréali jegyzőkönyvvel az emberiség arról döntött, hogy betiltja az ózont pusztító anyagokat. Az azóta elért eredményeket sokan környezetvédelmi sikertörténetnek tartják.

Az ózonréteg helyreállása nagyon lassú folyamat, mert a CFC-11, azaz a fluor-triklórmetán sokáig megmarad az atmoszférában. Néhány éve kiderült, hogy a CFC-11 kibocsátása némiképp ismét nőni kezdett, a jelenség hátterében kínai üzemek állhatnak. Összességében azonban így is javul a helyzet, az ózonréteg állapota egyre jobb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik