Tudomány

636 kilogrammos állat nyerte a kövér mackók versenyét

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

A 747 elnevezésű óriási barna medve lett az idei alaszkai medveverseny győztese – írja az MTI. A megfigyelt példányok közül 747 hízott meg a leginkább a téli időszak előtt.

Az alaszkai Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum minden év októberében megrendezi a Kövér Medve Hét (Fat Bear Week) elnevezésű eseményt. Az egyenes kieséses versenyen az érdeklődők arról dönthetnek, hogy melyik egyednek sikerült a legjobban felkészülnie testtömeg-növeléssel a téli álomra. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

Az idei győztes, egy hím medve, amelyet a Boeing 747 személyszállító repülőről neveztek el hatalmas mérete miatt.

A park becslése alapján a példány 636 kilogrammos.

A győzelemért 12 barnamedve versenyzett. 747 két éve már nyert egyszer, 2022-ben legnagyobb vetélytársa az először versenyző, 901 nevű nőstény volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fat Bear Week (@fatbearweek) által megosztott bejegyzés

Az idei szavazásban több százezren vettek részt a világ minden tájáról. Az online érdeklődők és medverajongók webkamerákon figyelhették az állatokat, és megnézhették a képeket, amelyek a hízás előtt, illetve után készültek. Tavaszra a medvék jelentősen lefogynak, és attól kezdve őszig gyűjtik a testzsírtartalékot a téli álomhoz.

Az első versenyt 2014-ben tartották, a szavazást, ami akkor még egyetlen napig tartott, azóta hétnapossá bővítették. Tavaly az Otis nevű hím győzött, amely a 2014-es versenyt is megnyerte.

A hegyeket, tavakat, patakokat és tengerpartot is magába foglaló, nagy kiterjedésű Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum arról híres, hogy itt a legnagyobb a barna medvék populációjának sűrűsége. A Kövér Medve Hét viccesen és ötletesen ismerteti meg az emberekkel a távolból a szubarktikus területen élő több mint 2000 barnamedve élőhelyét és az őket körülvevő ökoszisztémát.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik