Tudomány

Egyre melegebb lesz, szinte már tavasz jön

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A múlt hét közepén egy anticiklon alakult ki Európa felett, ami egyfelől „meghozta” az idei vénasszonyok nyarát. Másfelől viszont annyira stabilan megvetette a lábát, hogy sorra vágja sutba a 10-14 napos előrejelzéseket.

Rákapcsol a vénasszonyok nyara

Október legelején még úgy tűnt, hogy az esős kezdet után néhány napig napos, enyhe időben lesz részünk, majd 10-11. környékén érkezik egy markáns lehűlést okozó hidegfront. Hétvégén ez a front már 18. tájára tolódott, most pedig:

A modellek már nem is mutatnak lehűlést a következő egy-két hétre, sőt felmelegedés elé nézünk, vagyis a vénasszonyok nyara nemcsak folytatódik, de rá is kapcsol

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: az anticiklon olyan stabil, hogy „lepattannak” róla az északnyugatról közelítő hidegfrontok.

Egyre melegebb lesz

A következő napokban folytatódik az enyhe idő 15-20, 16-21 fokos csúcshőmérsékletekkel és hűvös, de fagypont feletti hajnalokkal. Szerdán egy kisebb hidegfront éri el hazánkat, amiből helyenként előfordulhatnak záporok (még csütörtökön is), de egyébként jóformán semmi mást nem fogunk belőle érzékelni.

A változás szombaton indul, a mostani nyugat-keleti, úgynevezett zonális áramlást az észak-déli meridionalitás váltja, a szakember szavaival pedig ezzel a normalitás rövid szakasza után ismét az extrém felé fordul időjárásunk. Északnyugat-Európa felett ugyanis kialakul egy masszív ciklon, amely afrikai eredetű, meleg levegőt sodor térségünkbe.

Egyre enyhébb lesz az idő, a hétvégén már 20 fok feletti értékeket mérhetünk, néhol – elsősorban az északnyugati tájakon – akár a 25 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Meleg és száraz, nem „normális”

A meridionalitás északi, „hideg ága” majd Portugália és a Kanári-szigetek irányába csapódik le, míg minket a déli, „meleg ága” fűt átlag fölé. A kellemesen enyhe, napos, száraz időnek nyilván örülünk, de fontos tudni, hogy ez nem a megszokott vénasszonyok nyara, ami mostantól egy kicsit melegebbre vált.

Hanem egy teljesen más időjárási rendszer, a klímaváltozás nyomán egyre gyakoribb, gyorsan változó, és extrém állapotokat létrehozó meridionális áramlás eredménye.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint hétvégétől a szokásosnál sokkal melegebb és szárazabb periódus veszi kezdetét, és egyelőre nem látszik, hogy meddig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik