Tech

Pár száz vezető dönt a bolygónk sorsáról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az üvegházhatású gázok kibocsátásért leginkább felelős vállalatok nem hajlandók felfedni, milyen költségekkel járna számukra a klímaváltozás, valamint az amiatt bekövetkező károk – írja a Reuters a Carbon Tracker által csütörtökön közzétett jelentésből.

A klímaváltozás pénzügyi piacokra gyakorolt hatását vizsgáló londoni székhelyű nonprofit szervezet megállapította, hogy ennek a fajta titkolózásnak rengeteg káros hatása van. Többek közt bizonytalanságban tartja a befektetőket, a piacok hatékony működésére is hatással van, de ami talán a legfontosabb, hogy mindez visszaveti a globális gazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

A szervezet második éves jelentése szerint annak a 134 vállalatnak, amely együttesen a kibocsátások 80 százalékáért felel, mintegy 98 százaléka nem tett közzé elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy bármilyen módon figyelembe vette volna a klímaváltozás hatásait a 2021-es pénzügyi beszámolója elkészítése közben. Barbara Davidson, a jelentés egyik szerzője szerint ezáltal hamis képet adhatnak magukról a cégek, ugyanis túlozhatnak profitjuk és vagyonuk megnevezésekor, miközben alábecsülik a kötelezettségeiket.

A szabályozó testületek világszerte azt szorgalmazzák, hogy a cégek közöljenek több adatot arról, miként hathat pénzügyi helyzetükre a klímaváltozás.

Ezzel ugyanis egyértelműen segítenék a befektetőket abban, hogy pénzüket a kibocsátást csökkentő erőfeszítések felé irányítsák. Pozitív példaként emelte ki a szervezet a svájci Glencore-t, a világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalatát. A cég ugyanis pénzügyi beszámolóiban világossá teszi, hogy lényegében nullára lesz kénytelen csökkenteni szénalapú vagyonának értékét abban az esetben, ha megvalósulna a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) forgatókönyve a szén-dioxid-kibocsátás 2050-re történő nullára csökkentése tekintetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik