Tudomány

Világszerte elkezdtek elszíneződni a tavak

Egy friss tanulmány alapján a klímaváltozás miatt zöldesbarna árnyalatot öltenek a bolygó korábban kék tavai – írja az IFLScience. Egy-egy víz színét rengeteg tényező befolyásolja, ezek közül kiemelten fontosak a tóban lévő algák és üledékek. Az új vizsgálat szerint ezek mellett a levegő hőmérséklete, a csapadék, a tó mélysége és a tengerszint feletti magassága is meghatározó.

A Föld tavainak mintegy harmada kék, a többi zöldesbarna. A kékebb tavak általában mélyebbek, és hűvösebb, az Egyenlítőtől távolabb fekvő helyeken találhatóak, ahol sok a csapadék és van téli jégtakaró. A zöldesbarna vizek ezzel szemben a szárazabb régiókban, a kontinentális belső területeken, valamint a partvidékeken húzódnak.

Úgy tűnik, a globális felmelegedés hatására egyre csökken a kék tavak száma.

Xiao Yang, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem munkatársa és kollégái a Landsat 8 műhold több mint 5 millió felvételét elemezték. A képek mintegy 85 ezer tóról és víztározóról készültek 2013 és 2020 között, a vizek a világ eltérő térségeiben találhatóak. Az adatok alapján egy interaktív térképet is létrehoztak.

Brad McGinley Photography / Getty Images

A szakértők úgy vélik, hogy a kék tavak számának csökkenését a hőmérséklet emelkedése okozza, a meleg ugyanis kedvez az algáknak. Catherine O’Reilly, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem kutatója szerint a melegebb vízben több algavirágzás kezdődik, így a vizek hajlamosak lesznek bezöldülni.

Ez nem csak esztétikai problémát jelent: a tavak ökoszisztémája is megváltozhat. A tavak átalakulása sok helyen a horgászatra és ivóvízellátásra is hatni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik