Tudomány

Ők nyerték idén a kémiai Nobel-díjat

Odd ANDERSEN / AFP
Odd ANDERSEN / AFP

Október 3. és 10. között ismertetik, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat. A tudományos kategóriában a hét elején hirdetnek eredményt, a bejelentéseket hétfőn a fiziológiai és orvostudományi díjjal kezdték, majd a fizikai következett. Előbbi kategóriában a svéd Svante Pääbo nyert, utóbbiban pedig a francia Alain Aspect, az amerikai John F. Clauser és az osztrák Anton Zeilinger.

Az utolsó tudományos kategória, a kémiai Nobel-díj győzteseit szerdán mutatták be. A tavalyihoz hasonlóan Karikó Katalin neve 2022-ben nemcsak az orvostudományi, hanem a kémiai kitüntetés kapcsán is felmerült a várományosok között. Az utolsó magyar származású személy, aki Nobel-díjat kapott, Herskó Ferenc volt 2004-ben.

A nyertes idén végül az amerikai Carolyn R. Bertozzi, a dán Morten Meldal és a szintén amerikai K. Barry Sharpless lett, akik a klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért kapják meg az elismerést.

Meldal és Sharpless tette le a kémia egyik funkcionális formájának, az úgynevezett klikk-kémiának az alapját. Ebben a molekuláris építőelemek gyorsan és hatékonyan pattannak össze. Bertozzi a klikk-kémiát fejlesztette tovább, és elkezdte élő szervezetekben is hasznosítani. Ennek köszönhetően ma többek között célzottabb rákterápiákat lehet alkalmazni.

A hagyományoknak megfelelően még három kategória van hátra: csütörtökön az irodalmi, pénteken a Nobel-békedíj, majd jövő hétfőn a közgazdasági Nobel-díj győzteseit mutatják be. A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik