Tudomány

Meglepő, mi mindenre használható egy alsónadrág

Getty Images
Getty Images

Kétezer alsónadrágot ástak el Svájcban egy tudományos kísérlet keretében, amely arra az eredményre vezetett, hogy a ruhadarabok képesek megmutatni, hol a legtermékenyebb a talaj. A Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet közleménye szerint ugyanis a mezőgazdasági földeken elásott pamut alsónadrágoknál 23 százalékkal több időbe telt a lebomlás, mint egy kiskertbe eltemetett ruhadarabnál – írja az MTI.

Marcel van der Heijden, a kísérlet vezetője szerint a gyorsabb rothadás azt jelzi, hogy több a tápanyag és a víz a talajban. Hozzátette: a tanulmánynak pedig sikerült bebizonyítania, milyen fontos szerepe is van a humusztartalomnak a talaj vízháztartásában. „Minél több a humusz a talajban, annál több vizet tud tárolni” – kommentálta az eredményt Franz Bender projektvezető.

A kutatók szerint a kiskertek talajában több lehet a tápanyag, miután egyre többen komposztálnak napjainkban.

Az ebből felszabaduló tápanyagok pedig élelmet jelentenek a földben élő apró organizmusok, például baktériumok és gombák számára, amelyek a lebontást végzik. És mivel a talaj minden köbcentiméterét ilyen életformák milliói népesítik be, fontos a megfelelő élelem biztosítása számukra. Ezek az apró élőlények – gyakorlatilag ingyen trágyaként működve — feldolgozzák a lehullott leveleket, a füvet, a trágyát vagy az állati tetemeket, és a növények számára hozzáférhető tápanyaggá alakítják őket.

Van der Heijden szerint a kísérlet azt üzeni a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, hogy ha fel akarják venni a harcot a szárazsággal, magas terméshozamot akarnak elérni, és közben fenntarthatóan szeretnének működni, akkor a változtatásokat a talaj humusztartalmának növelésével érdemes kezdeni.

A kísérletben ezren vettek részt Svájc különböző területeiről. Az alanyok egy standardizált eljárás során alsónadrágokat és teafiltert ástak el kertjeikben, földjeiken és legelőiken. Emellett talajmintákat és a megművelésre vonatkozó adatokat is szolgáltattak a kutatóknak. Végül az alsónadrágokat és a talajmintákat laborban elemezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik