Tudomány

Így nő a Covid miatt az Alzheimer-kór kockázata

Maria Chourdari / NurPhoto via AFP
Maria Chourdari / NurPhoto via AFP

Sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki Alzheimer-kór azon idősek körében, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, derül ki egy friss kutatásból. A több mint 6 millió fős mintán végzett tanulmány szerint a járványon áteső 65 év felettieknél 50, de akár 80 százalékkal is nagyobb lehet az esélye a betegség kialakulása egy éven belül – írja a MedicalXPress.

A Journal of Alzheimer’s Disease című folyóiratban közzétett kutatás során 6,2 millió olyan 65 éves, vagy annál idősebb amerikai felnőtt elektronikus egészségügyi nyilvántartását elemezte, akik 2020 februárja és 2021 májusa között orvosi kezelésben részesültek, és akiknél korábban nem diagnosztizálták az Alzheimer-kórt. Ezt követően a személyeket két csoportba osztották: az egyik azokból állt, akik elkapták a Covidot, a másik pedig azokból, akik nem. A COVID-vizsgálati csoportba több mint 400 ezer embert vettek fel, míg a nem fertőzöttek csoportjába 5,8 millió embert.

A tanulmányt végző Case Western Reserve University adatai dermesztő eredményt hoztak: az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata csaknem megduplázódott (0,35-ról 0,68 százalékra nőtt) az idősek esetében a Covid-fertőzést követő egy éven belül.

A legnagyobb kockázatot a 85 éves, vagy annál idősebb nőknél figyelték meg.

A kutatók közölték, egyelőre nem világos, hogy a Covid-fertőzés kiváltja, vagy felgyorsítja az Alzheimer-kór kialakulását. Pamela Davis professzor, a tanulmány szerzője szerint az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó tényezők még mindig kevéssé ismertek, de fontos részletet jelenthetnek a korábbi fertőzések, ezen belül a vírusfertőzések és a gyulladásos fertőzések. Rong Xu, a tanulmány levelező szerzője elmondta, a csoport további vizsgálatokat tervez a COVID-19 Alzheimer-kórra és más neurodegeneratív rendellenességekre gyakorolt hatásainak feltérképezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik