Tudomány koronavírus

Tényleg influenza lett a covidból?

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Kemenesi Gábor virológust kérdeztük a már hazánkban is elérhető kétkomponensű vakcináról, az ismétlőoltások időpontjáról, és arról, hogyan kell értelmezni azt, hogy Bulgária „influenzának nyilvánította a covidot”. Utóbbi kapcsán: nem, nem ez történt.

A SARS-CoV2 immár két és fél éve él a szó szoros értelmében velünk, köztünk, bennünk, de a helyzet mára sokat javult. Ennek következtében a legtöbben múlt időbe tették a covidot, igyekeznek gondolatban is kizárni az életükből, ami egyrészt kedvez a vírusnak, másrészt pedig ettől még ugyanúgy fenyegetést jelent.

A vírust sikerült láncra vernünk, de megfékeznünk még nem: a koronavírus elleni küzdelemben új szakasz kezdődött, ahol már a terjedését is hatékonyan kell lassítani. A veszélyeztetett csoportokba tartozók védelme össztársadalmi felelősség, a terjedés fékezése ebben is segítene

– mondja a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa.

Csortos Szabolcs Kemenesi Gábor

A szakembert néhány, az utóbbi hetekben megjelent és laikusban kétségeket ébresztő hír magyarázatára kértük:

  • Miért jó az új vakcina, és mit jelent, hogy kétkomponensű?
  • Miért az omikron BA1 variánsa ellen „hangolták”, mikor a BA4 és a BA5 terjed a legaktívabban?
  • Miért csak ismétlőoltásnak alkalmazható?
  • Mit jelent, hogy Bulgária influenzává nyilvánította a Covidot?
  • Kinek és hányadik oltást érdemes felvenni a szezon beköszöntével?

Mit tud az új oltóanyag?

A jövő héttől már a lakosság számára is elérhető a Pfizer és a Biontech új vakcinája az oltópontokon – elsőként az egészségügyi dolgozók vehetik fel –, a készítményből több részletben összesen 9,5 millió adag érkezik Magyarországra. Az oltóanyag kétkomponensű, ami azt jelenti, hogy kétféle tüskefehérjét kódoló mRNS-eket tartalmaz. Az új készítmény így két variáns, az eredeti vuhani vírus, és az omikron BA1 variánsa ellen lett kifejlesztve.

Az eredeti vírushoz képest az omikron hatalmas ugrás volt, ezzel szemben a BA1-BA5-ig terjedő változatai ennek további, mondhatni normális sebességgel kialakult változatai.

Az új vakcina tehát maga az omikron variáns ellen is védelmet nyújt, mindegy, hogy melyik leszármazásáról van szó.

Miért van erre szükség az eddigi leggyengébb vírusváltozattal szemben? Azért, mert a SARS-CoV2 elleni küzdelem mostani, második szakaszában a vírus terjedésével szemben is hatékonyan fel kell venni a kesztyűt. Magyarán akadályozni kell a terjedését, ami jelenleg az omikron formájában történik a legaktívabban.

Vajda János / MTI Oltásra várakozók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. szeptember 2-án.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint az új – egyébként egyadagos – készítmény kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek. Kemenesi Gábor szerint ennek egészen egyszerű oka van: a jelenlegi tesztek alapján emlékeztetőnek tökéletesen megfelel. A vizsgálatok persze tovább folynak, vagyis az ajánlás változhat, és a vakcinát később akár alapimmunizálásra is javasolhatják.

„Nincs benne semmi különös, a koncepció szerint ugyanis az új fertőzések számát kell csökkenteni, ezt szolgálja a kétkomponensű oltóanyag. Ugyan a mostani vakcinák is kiválóan védenek a súlyos állapot ellen, de az újabb generációs oltóanyagoknál a fertőzés elleni védelem szintjének növelését várjuk. Nyilvánvalóan ennek sikerességét a továbbiakban láthatjuk majd meg a gyakorlatban” – fogalmaz a virológus.

Influenza lett a covidból?

Ami a „Bulgária influenzává nyilvánította a covidot” kijelentést illeti, ebben a formában egyszerűen nem igaz. A bolgár kormány valójában azt jelentette be augusztus 24-én, hogy mostantól úgy kezelik a covidot, mint bármely felső légúti megbetegedést, mint például az influenzát – így tett egyébként korábban Spanyolország is.

A szakember azonban kiemeli, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne kockázata a koronavírus fertőzésnek, csupán végrehajtási és népegészségügyi szinten került hasonló kezelés alá. Az omikron az emberek többségén valóban enyhe tünetekkel megy át, ám a veszélyeztetett csoportok számára súlyos megbetegedést, életveszélyes állapotot idézhet elő: idősek, krónikus szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdők, súlyos cukorbetegek, immunhiányos személyek – hosszan sorolhatnánk.

A teljes népességet nézőpontjából sokszor nagyon enyhék a panaszok, de a koronavírus még mindig olyan sebességgel terjed, hogy összességében több embert öl meg, mint az influenza.

Idővel minden veszélyeztetett embert el fog érni, a vírus fékezése a társadalom minden egyes tagjának a felelőssége – azoké is, akiknek a covidtól esetleg csak néhány napig kapar a torkuk. Aki megfertőződik, az másoknak is átadja a vírust, a kórokozó pedig nagy léptekben terjed, kering a népességen belül. Nyomós indok továbbá a járvány mielőbbi megállítására a hosszú covid jelensége.

Van még vagy 10 évnyi kutatás, hogy pontosan mit és hogyan okoz a koronavírus-fertőzés a sokaknak csak hosszú covidként ismert kórkép során: látjuk, amint például szív- és érrendszeri vagy idegrendszeri problémákat okoz, de egyelőre csak kevéssé értjük a hátterét

– fogalmaz Kemenesi Gábor.

Balogh Zoltán / MTI Védőfelszerelést viselő orvos vigasztal egy beteget a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított osztályán 2021. december 15-én.

Mikor oltassunk?

A koronavírus továbbra is azok számára jelenti a legnagyobb kockázatot, akik nem estek át a megfelelő immunizáláson. Mit jelent ez? Három adag vakcinát: az eredeti két dózist, majd egy emlékeztető oltást. Jelen tudásunk szerint ez biztosítja az alapimmunitást, vagyis szervezetünket az elérhető legmagasabb fokú védelemmel látja el.

Magyarországon még nem tartunk itt, a kormányzati tájékoztató portál szerint 6,2 millió magyar rendelkezik két oltással, 3,89 millió fő hárommal, és 338 ezren vették fel a negyediket is (miközben a korábbi beszerzésekből még mindig van 9 millió adag vakcina a raktárakban). Az NNK ajánlása pedig egyértelműen fogalmaz:

a harmadik és negyedik megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az utolsó adag vakcinát.

Az új, kétkomponensű oltóanyaggal kapcsolatban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szeptember 6-án adott ki ajánlást: a vakcina három hónappal az előző adag után beadható, de azon személyek oltása javasolt a leghamarabb, akik hat hónapnál régebben kapták az utolsó adagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik