Tudomány

Máig nem tudni, miféle szörny támadt a hadihajóra

1978-ban egy máig nem teljesen tisztázott eset történt az amerikai USS Steinnel – eleveníti fel az IFLScience. A hadihajó egy rutinút során hirtelen vészhelyzetbe került, amikor működésképtelenné vált a tengeralattjárók azonosításáért felelős radarrendszere. A fregattnak vissza kellett térnie a bázisára, ott pedig a szárazföldre vontatták, hogy megvizsgálják a hibát.

A több mint 27 tonnás szonárkupola tanulmányozásakor kiderült, hogy a NOFOUL gumiborítás felületének mintegy 8 százalékát hatalmas szakadások tarkították. Egyes sérülések 1,2 méter hosszúak voltak, a károk keletkezéséhez óriási erő kellett.

Több szakadás aljába méretes, fogszerű objektumok ékelődtek, a szemtanúk pedig arról számoltak be, mintha aligátorok gyülekeztek volna az érintett rész körül.

Hogy megértse a Stein-szörny esetét, F.G Wood, a Haditengerészet tengerbiológusa alaposabban is elemezte a NOFOUL-t. A szakértő megállapította, hogy a sérüléseket valóban a fogak vagy karmok okozták.

Brasil2 / Getty Images Illusztráció.

A kutató arra jutott, hogy a maradványok egy hatalmas tintahaltól, esetleg egy egyelőre ismeretlen fajtól származnak, a beszámolók alapján, a fogakból kiindulva ugyanakkor az óriástintahalnak 45 méter hosszúnak kellett volna lennie. Ez jóval nagyobb a leghatalmasabb ismert fejlábúaknál, a gigászkalmárnál és az óriáskalmárnál.

Kapcsolódó
Félig megevett óriástintahal sodródott partra
Az óriáskalmár az óceán egyik legtitokzatosabb állata.

Nem ritka, hogy egyes tintahalak életük végén hajókba vagy egyéb vízi járművekbe kapaszkodjanak. A megtapadást azok a karomszerű kampók segítik, amelyek karjaikban találhatóak. Az is elképzelhető, hogy az érintett állat zsákmánynak nézte a hajót, a sérülések ugyanis összhangban vannak azokkal a sebesülésekkel, amelyeket egyes nagy ámbrásceteken észleltek. Akármi is okozta a károkat, a Stein-szörnyeteg esete máig rejtélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik