Tudomány

Félig megevett óriástintahal sodródott partra

Nazar Abbas Photography/ Getty Images
Nazar Abbas Photography/ Getty Images

Az óceán egyik legtitokzatosabb állatának maradványára bukkantak turisták egy új-zélandi tengerparton – írja a Live Science.

Az óriáskalmár (Architeuthis dux) félig a homokba volt temetve, teteméből valami láthatóan evett.

A hatalmas fejlábú köpenye 4 méter hosszú volt, az állatot szeptember 9-én fedezték fel a Déli-szigeten, a Farewell Spit nevű szakaszon. Anton Donaldson, a Farewell Spit Tours cég idegenvezetője és a tetem megtalálója kiemelte: nem gyakran bukkanni hasonlóra a partokon.

A hiányos test miatt nem tudni, hogy az állat pontosan milyen hosszú volt. Donaldson szerint a kalmár karjaiból valami, talán kis cápák vagy egyéb halak ettek. Elképzelhető, hogy a tetem egy ideig a tengeren lebegett, mielőtt a szárazföldre sodródott. A Farewell Spit Tours értesítette a hatóságokat, a szakértők valószínűleg megpróbálják megvizsgálni a maradványokat.

Nem először találtak óriáskalmárt a Farewell Spitnél, az utóbbi 30 évben legalább hat tetem került itt elő.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Anton Donaldson (@nztroutadventures) által megosztott bejegyzés

Az óriáskalmár a gigászkalmár (Mesonychoteuthis hamiltoni) után a második legnagyobb fejlábú, a faj 13 méter hosszúra nőhet meg. A példányok a tenger mélyén élnek, és ritkán lehet élve megfigyelni őket, a szakértők ezért meglehetősen keveset tudnak róluk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik