Tudomány

Korábban nem látott ufóvideókat őriz az amerikai hadsereg

Az Egyesült Államok Haditengerészete korábban nem látott ufóvideókat őriz – írja a Live Science. A Haditengerészet egyik szóvivője szerint a felvételeket nem fogják nyilvánosságra hozni, mert sértenék a nemzetbiztonságot.

A The Black Vault kormányzati átláthatósági oldal az információszabadságról szóló törvényre (FOIA) hivatkozva kért ki adatokat, a csoport korábban több ufóvideót is megszerzett a CIA-től és más szervezetektől a jogszabálynak köszönhetően. A The Black Vault 2020 áprilisában fordult a Haditengerészethez, egy nappal azt követően, hogy a tengerészet hozzáférhetővé tett három, korábban titkosított felvételt. A The Black Vault azt kérte, hogy adjanak át minden, az UAP-hoz (azonosítatlan légi jelenség, köznyelvben: ufó) köthető videót.

A Haditengerészet két évvel későbbi válaszából az derül ki, hogy valóban őriznek a nyilvánosság előtt ismeretlen felvételeket, ezeket viszont nemzetbiztonsági okokból nem mutatják be.

Gregory Cason, a szervezet FOIA-ügyi hivatalának igazgatóhelyettese szerint Amerika ellenségei számára a videók értékes információkat jelenthetnek a Védelmi Minisztériumról és a Haditengerészetről. Mint hozzátette, a felvételek egyetlen részlete sem választható le. Cason szerint a 2020 áprilisában bemutatott videókat is csak azért tették elérhetővé, mert azok korábban kiszivárogtak, és széles körben megvitatták őket a nyilvánosság előtt.

bfk92 / Getty Images

Az ufókérdést az utóbbi időkben ismét az előtérbe került Amerikában. A Pentagont tavaly egy átfogó jelentés kiadására kötelezték, azóta a Védelmi Minisztérium külön ufókutató hivatalt is létrehozott, idén májusban pedig egy nyilvános meghallgatást is tartottak a Képviselőházban ufóügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik