Tudomány

Csillagbölcsőt fotózott a NASA James Webb űrteleszkópja

ESA, NASA, CSA, STSCI / AFP
ESA, NASA, CSA, STSCI / AFP

A 30 Doradus néven is ismert Tarantula-köd a legnagyobb és legfényesebb csillagbölcső a hozzánk közeli galaxisokban. A tőlünk 161 ezer fényévre található régiót korábban már obszervatóriumból is sikerült lencsevégre kapni, azonban a James Webb Űrteleszkóp által készített új képek segítségével tisztább és élesebb képet kapunk a köd fiatal csillagjairól – írja az Engadget.

A csillagászok a JWST űrteleszkóp három infravörös műszerét használták a Tarantula-ködről készült képekhez. A Webb közeli infravörös kamerájának (NIRCam) vizsgálata során sikerült megörökítenie a köd középen húzódó szálakat is, amelyről elnevezték a régiót, és amelyek  egy kéken csillogó halmazt vesznek körül. A NASA szerint az itt lévő több tízezer fiatal, vagy épp születőfélben lévő csillagot korábban nem látták még, ugyanis a bolygóközi por elrejtette azokat. Ezeknek egyébként jelentős tömegnövekedést kell elérniük, hogy később valódi csillagokká válhassanak.

Az űrügynökség közlése szerint a csillagszél és a fiatal csillagok sugárzása kiüregelte a köd közepét, ennek köszönhető, hogy annak formája folyamatosan változik. Mint kiderült, a fonalak alatt rengeteg születőfélben lévő csillag (protocsillag) rejtőzik. A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös spektrográfja meg is figyelt egy ilyen csillagot, amely már elkezdett kibújni a poros fátyol mögül. A NASA szerint a csillag aktivitására egyáltalán nem is derült volna fény a Webb infravörös hullámhosszúságú, nagy felbontású képei nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik