Tudomány

Meghalt egy érintetlen őslakoscsoport utolsó tagja Brazíliában

Meghalt egy érintetlen őslakoscsoport utolsó tagja Brazíliában. A férfi, akinek a nevét nem ismerték, teljes elszigeteltségben élt az elmúlt 26 évben –  közölte az őslakosok ügyeivel foglalkozó brazil szervezet, a Nemzeti Indián Alapítvány (Funai).

Az MTI szerint a férfit a „gödrök embere” néven ismerték, mivel jellemzően mély gödröket ásott. Ezek közül néhányat csapdaként használt állatok elejtésére, néhányról pedig úgy tűnt, mintha rejtekhely lenne.

Az őslakosra 26 éve bukkantak, azóta az alapítvány 53 kunyhót azonosított, amelyet használt. A kunyhóknak egyetlen ajtajuk volt, és mindegyikben találtak egy-egy gödröt, a férfi így kapta a gödrök embere vagy a gödrös indián becenevet.

A férfi holttestét augusztus 23-án találták meg egy függőágyban az egyik szalmakunyhója előtt, erőszakos cselekményre utaló jeleket nem találtak. A gödrök embere annak az őslakos csoportnak volt az utolsó tagja, amelynek másik hat tagját még 1995-ben ölték meg. A csoport a Bolíviával határos Rondonia államban lévő, Tanaru őslakosok által lakott területen élt.

A törzs többségét valószínűleg az 1970-es években ölték meg földfoglaló farmerek.

A gödrök embere a feltételezések szerint körülbelül hatvanéves lehetett, és természetes halált halt A tisztviselők nem találtak arra utaló jeleket, hogy behatoltak volna a férfi területére, a kunyhójában sem nyúltak semmihez, ennek ellenére a rendőrség szakértői csoportja elvégezte a holttest első vizsgálatát, majd a szövetségi rendőrség igazságügyi orvosa végzi el a boncolást.

A gödrök emberét 1996 óta a Funai, a brazil őslakosügyek szervezete, a Nemzeti Indián Alapítvány ügynökei felügyelték, vigyázva a biztonságára. Drónok, valamint egy háromdimenziós szkenner segítségével figyelték, és különböző nyomokat is gyűjtöttek a lakhelyén, ezeket szintén elemzik. Brazília alkotmánya szerint az őslakosoknak joguk van a hagyományos földjükhöz, így nem egyedi eset, hogy a földfoglalók egyszerűen megölik őket.

National Indian Foundation / AFP Egy utolsó pillanatkép a gödrök emberéről.

A Funai tagjai 2018-ban filmezték le a férfit a dzsungelben, a felvételen egy fát ütöget egy fejszének tűnő tárggyal. Azóta nem látták, de az ügynökök megtalálták a szalmából épített kunyhókat, valamint a mély gödröket. Némelyik alján kihegyezett tüskék voltak, ezek valószínűleg csapdák voltak, míg a többit vélhetően rejtekhelyként használta, ha kívülállók közeledtek. A kunyhókban és a táborhelyeken talált bizonyítékok arra utalnak, hogy a gödrök embere kukoricát és maniókát, valamint gyümölcsöket, például papaját és banánt termesztett.

Brazíliában mintegy 240 őslakos törzs él, sok veszélyben van, mivel az illegális bányászok, fakitermelők és földművesek behatolnak a területükre – figyelmeztetett a Survival International, az őslakosok jogaiért küzdő érdekvédelmi szervezet. Köztük 114 olyan őslakos népet azonosítottak, amely teljesen elszigetelten él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik